latinica  ћирилица
29/09/2023 |  16:07 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Budimir: Јoš jedan atak Ustavnog suda BiH na nadležnost Srpske koji neće proći

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir izjavio je da su najnovije odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske još jedan udar na nadležnosti Srpske, a cilj apelacije bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Srpske je prenos nadležnosti u oblasti obrazovanja na nivo BiH.
Željko Budimir - Foto: SRNA
Željko BudimirFoto: SRNA

- Ta nadležnost je jasno definisana članom 3 Ustava BiH da nadležnost u oblasti obrazovanja pripada entitetima tako da ovo što je uradio Ustavni sud BiH bez sudija iz srpskog naroda jeste još jedno kršenje Ustava, unošenje pravne nesigurnosti u BiH - rekao je Budimir za Srnu.

On je ponovio da je cilj prenos nadležnosti gdje se ruši Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske, a gdje Republika Srpska i njena Agencija za visoko obrazovanje više ne bi imale nadležnosti u vezi sa obezbjeđenjem vanjskog vrednovanja kvaliteta, priznavanje diploma, akreditacija i svega onoga što radi.

- Nadležnost Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske je u potpunosti osporena. Ovo je najgrublji vid pokušaja djelovanja Ustavnog suda BiH kako bi se jedna institucija Srpske bukvalno svela na ništa - naglasio je Budimir.

On je konstatovao da iza ovoga stoji isključivo politička odluka i atak na nadležnosti Republike Srpske kako bi kompletna nadležnost nad visokim obrazovanjem prešla na Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH.

- To se neće desiti, ovo je politička odluka koja nije utemeljena na Ustavu BiH i apelacija na Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, koji su podnijeli bošnjački delegati, nije bila osnovana. Ministarstvo je pravovremeno dalo odgovor na tu apelaciju, ali očigledno u BiH kada je riječ o Republici Srpskoj i srpskom narodu više ni Ustav ni zakoni ne važe - rekao je Budimir.

On je ponovio da se ovo može posmatrati samo kao pokušaj napada na obrazovni sistem Republike Srpske i njenu nadležnost u ovoj oblasti.