latinica  ћирилица
29/09/2023 |  16:38 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Banjaluka: Na trećem "Organik festu" 20 izlagača organskih proizvoda (VIDEO)

Organska proizvodnja sve je popularnija, što potvrđuje broj sertifikovanih proizvođača u Srpskoj. Banjaluka je domaćin jednodnevnog sajma organskih proizvoda koji je okupio dvadesetak izlagača.
Organik fest - Foto: RTRS
Organik festFoto: RTRS

Mihajlo Vujović iz Ljubinja prerađuje ljekovito bilja. Dio proizvoda predstavio je na sajmu u Banjaluci, a većinu izvozi u Srbiju, Hrvatsku i Rusiju.

- Potražnja za organskim proizvodima je sve veća, a naše procjene su da će i ubuduće biti još veća. Јer ako išta ima perspektivu to su organski proizvodi - istakao je Vujović.

Emina Salihović iz Konjević Polja uzgaja organski sertifikovano voće i povrće.

- Ovakvi sajmovi su nam jako bitni da kupci vide šta je organski sertifikovan proizvod da on mora imati sertifikat, a ne samo brend domaći - rekla je Salihovićeva. 

Svi ovi proizvodi da bi došli na tržište moraju da ispune uslove proizvodnje. Najvažnije je da dobiju ocjenu ispravnosti kroz proces kontrole.

- Ne smijete da primjenjujete nedozvoljena sredstva u organskoj proizvodnji, već samo sa odobrenih lista - izjavila je kontrolor iz Srbije Gordana Dozet.

U Srpskoj organska proizvodnja je organizovana na 4.500 hektara. U kvalitet proizvoda uvjerio se i ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

- Ovo je jedan trend koji je izuzetno dobar. Na osnovu analize proizvodnje i u ovoj godini nastavićemo podršku, a u sljedećoj će ona biti i značajnija - poručio je Minić.

Organizatori manifestacije Treći Organik fest Srpske su Ministarstvo poljoprivrede Srpske i Privredna komora.