latinica  ћирилица
29/09/2023 |  16:44 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Potpisan memorandum o saradnji Vlade Srpske i BORS-a

Memorandum o saradnji Vlade Republike Srpske i Boračke organizacije Srpske. Posljednjom uredbom Vlade svi borci, bez obzira na godine života, imaju pravo na borački dodatak, ukoliko im je rješenjem o kategorizaciji utvrđeno angažovanje u zoni borbenih dejstava.
Egić i Ostojić - Foto: RTRS
Egić i OstojićFoto: RTRS

Za ovo je u budžetu obezbijeđeno dodatnih 150 miliona maraka.

- Od 1. oktobra kreće isplata svim kategorijama. svi kategorisani borci mogu ostvariti pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak u iznosu od 2,20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, dok će od Nove godine to iznositi tri KM, za šta je u budžetu Srpske obezbijeđeno dodatnih 150 miliona KM - precizirao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je poručio da je potpisivanjem ovog memoranduma stavljena tačka na jedno poglavlje koje je započeto pregovorima između BORS-a, resornog ministarstva, premijera i predsjednika Srpske krajem avgusta prošle godine.

- Pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak ostvariće 194.000 kategorisanih boraca u Srpskoj sa oko 6,4 miliona mjeseci učešća u zoni borbenih dejstava. Preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i pomoć u zapošljavanju ratnih vojnih invalida obezbijediće se 200.000 KM, a preko resornog ministarstva niz jednokratnih novčanih pomoći. Dodatnih 150 miliona KM biće predviđeno u budžetu Srpske u odnosu na ovogodišnji budžet. Budžet boračko-invalidske zaštite za socijalna davanja trebao da iznosi oko 430 miliona KM - rekao je Ostojić.

Ostojić je rekao da će BORS u narednom periodu više pažnje posvetiti zapošljavanju djece poginulih boraca i potpunom stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija.