latinica  ћирилица
29/09/2023 |  17:30 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

Kod Novog Grada postavljeni mjerni instrumenti

U naselju Mlakve kod Novog Grada, lokaciji najbližoj Čerkezovcu gdje Hrvatska planira da sklaišti radioaktivni otpad, danas su postavljeni mjerni instrumenti koji treba da uzorkuju padavine i aerosole, odnosno zagađivače vazduha.
Novi Grad - Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost - Foto: SRNA
Novi Grad - Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnostFoto: SRNA

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević rekao je Srni da su odlučili da uređaje postave kod Novog Grada da bi se pratila situacija u vezi sa lokacijom Čerkezovac gdje Hrvatska planira da gradi skladište radioaktivnog otpada.

- Brigu o instrumentima vodiće Institut za javno zdravstvo Republike Srpske - naveo je Dizdarević koji je predsjedavajući Ekspertskog tima za Trgovksu goru.

Prema njegovim riječima, rezultati analiza uzorka iz ovih instrumenata biće korišteni u sklopu istraživanja koja će početi sljedeće sedmice.

On je napomenuo da su instrumenti nabavljeni u sklopu regionalnog projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/.

Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH postavila je prošle godina na ovoj lokaciji gama sondu za mjerenje radioaktivnosti u vazduhu.

Stručni timovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH u ponedjeljak, 2. oktobra, počinju istraživanja u Novom Gradu.

Rezultati analiza ovih istraživanja biće korišteni za sprečavanje namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad u neposrednoj blizini Novog Grada.