latinica  ћирилица
29/09/2023 |  17:34 ⇒ 17:42 | Autor: sputniknews.com

Putin: BRIKS nije vojni savez

BRIKS nije vojna alijansa, već platforma za razvijanje pozicija zasnovanih na suverenitetu i međusobnom poštovanju, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na otvaranju Međunarodne parlamentarne konferencije "Rusija-Latinska Amerika" u Moskvi.
Vladimir Putin (Foto:  EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- BRIKS je organizacija, nije neki vojni savez. To je, jednostavno, platforma za koordinaciju stavova i razvijanje obostrano prihvatljivih rješenja zasnovanih na suverenitetu, nezavisnosti i međusobnom poštovanju - rekao je Putin.

Rusija i zemlje Latinske Amerike tradicionalno imaju uglavnom iste poglede na međunarodne odnose i teže multipolarnom svjetskom poretku, rekao je Putin.

Putin je istakao da će Rusija nastojati da uspostavi veze između Latinske Amerike i Evroazijske ekonomske unije i podržava težnju niza zemalja u regionu da se pridruže BRIKS-u kao punopravni partneri.

- Pomagaćemo da ove strukture uspostavljaju veze sa Evroazijskom ekonomskom unijom u praktičnom smislu, porede pristupe o aktuelnim pitanjima trgovinske politike, regulisanja tarifa, stimulisanja investicija i transfera tehnologije. I, naravno, Rusija pozdravlja namjere niza latinoameričkih zemalja da se pridruže aktivnostima BRIKS-a kao punopravni članovi i partneri - dodao je ruski lider.

On je dodao da se zalaže da Latinska Amerika bude jaka, samostalna i uspješna, a Rusija je spremna da sa njom gradi saradnju.

Prema njegovim riječima, zemlje Latinske Amerike vode nezavisnu politiku i imaće jednu od vodećih uloga u svjetskoj politici.

- I sada zemlje Latinske Amerike pokazuju obrazac uspjeha progresivnog formiranja multipolarnog sistema međunarodnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti, pravdi, poštovanju međunarodnog prava i legitimnih interesa jednih drugih. U takvoj novoj policentričnoj arhitekturi, države Latinske Amerike će sa svojim ogromnim ekonomskim potencijalom i ljudskim resursima i željom da vode suverenu nezavisnu spoljnu politiku imati jednu od vodećih uloga u svijetu, u to nema sumnje - naglasio je Putin.

Kako je naveo, Rusija iskreno želi da zemlje latinoameričkog regiona progresivno i dinamično razvijaju i jačaju svoje pozicije u svjetskoj ekonomiji i politici.

- Mi se zalažemo i zalagali smo se za to da Latinska Amerika, u svom jedinstvu i različitosti, bude jaka, nezavisna i uspješna - dodao je Putin.

Savremeni kreditni odnosi služe interesima "zlatne milijarde"

Putin je istakao da su savremeni kreditni odnosi ustrojeni tako da služe isključivo interesima zemalja "zlatne milijarde", koje zloupotrebljavaju svoj položaj u svijetu i o tome definitivno mora da se razmišlja.

- Oni, ta "zlatna milijarda", tačnije, lideri ovih zemalja "zlatne milijarde", eksploatišu praktično sve druge zemlje svijeta. Oni zloupotrebljavaju svoj položaj, tehnološki, informaciono i finansijski - istakao je ruski lider.

On je ocijenio da su međunarodne finansijske institucije formirane tako da ne koriste nikome osim "zlatnoj milijardi".

Putin je skrenuo pažnju na to da su kreditne obaveze za tržišta u razvoju svojevrsni "danak".

- To je neko obeštećenje. Ne treba da bude tako. Zato svi zajedno, udruženim snagama, moramo da mijenjamo pravila i u ovoj međunarodnoj sferi - uvjeren je Putin.

Rusija će tokom predsjedavanja BRIKS-om učiniti sve da države osjete perspektive svog razvoja, dodao je Putin.

- Rusija preuzima predsjedavanje BRIKS-om i siguran sam da ćemo učiniti sve da takozvana svjetska većina osjeti da nije samo većina po broju stanovnika naših zemalja, već da je većina, u smislu perspektive svog razvoja - ocenio je Putin.

Prva parlamentarna konferencija "Rusija-Latinska Amerika" počela je sa radom u petak i trajaće do ponedjeljka i na njoj učestvuju predstavnici više od polovine latinoameričkih zemalja.

Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Јužna Afrika. Na samitu u Јohanesburgu u avgustu ove godine objavljena je odluka da se od 1. januara 2024. godine Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, UAE i Saudijska Arabija pozovu da postanu punopravni članovi organizacije.