latinica  ћирилица
29/09/2023 |  18:48 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Cvijanović-Rasmusen: Mir i stabilnost u BiH nisu ugroženi

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas je u Sarajevu zajedno sa druga dva člana Predsjedništva BiH, razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Kreljevine Danske Larsom Rasmusenom.
Cvijanović-Rasmusen - Foto: Ustupljena fotografija
Cvijanović-RasmusenFoto: Ustupljena fotografija

Tokom razgovora, Cvijanović je upoznala ministra spoljnih poslova Danske sa stavovima Srpske u pogledu aktuelnih političkih prilika u BiH i regionu, naglasivši da mir i stabilnost u BiH nisu ugroženi.

Ona je istakla da se sve što u BiH dešava, dešava se u okviru političkih procesa i rasprava, ali da bošnjački političari nisu spremni da strani intervencionizam zamijene domaćim dijalogom, jer, kako je naglasila Cvijanović, preko stranih predstavnika žele da ostvare svoje političke ciljeve i zadovolje svoje političke apetite koji su prilično veliki.

- Nesređeni politički odnosi u BiH vidljivi su i u okviru Predsjedništva BiH koje je na današnjem sastanku sa danskim ministrom spoljnih poslova imalo suprotstavljena mišljenja oko brojnih pitanja. Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koristio je svaku priliku da kao glavnog krivca za sve probleme u BiH, neargumentovano optuži Republiku Srpsku i njene predstavnike - naglasila je Cvijanović. 

Cvijanović je tokom razgovora sa Rasmusenom naglasila da izuzetno cijeni njegovo dobro poznavanje i razumijevanje prilika u svijetu, istakavši da najveći problem predstavljaju dvostruki aršini i kompleksna situacija ne samo u BiH, već u cijelom regionu, kao i u Evropi, što, kako je istakla, njene bošnjačke kolege obilato koriste i zloupotrebljavaju kako bi dodatno privukli pažnju zapadnih zemalja.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Cvijanović je izrazila nezadovoljstvo dinamikom i načinom na koji je tretirana BiH u proteklih 20 godina na svom evropskom putu, koji je, kako je naglasila, nažalost svoj puni smisao trebao da pokaže u prethodnom periodu.