latinica  ћирилица
29/09/2023 |  20:01 ⇒ 30/09/2023 | 07:32 | Autor: RTRS

Status Šmita i njegovog naoružanog osoblja definitivno na skeneru policijskih agencija u BiH (VIDEO)

Diplomatski status, Kristijana Šmita, kao i zakonski osnov na osvnovu kojeg njegovo lično obezbjeđenje nosi oružje i boravi u BiH, provjeravaju policijske agencije, a informaciju o tome čeka i Tužilaštvo BiH. Predsjednik, Milorad Dodik, ponovio je da Šmit nije imenovan za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Time je odgovorio šefu bh diplomatije, Elmedinu Konakoviću, koji tvrdi da Šmit ima status diplomatskog agenta u BiH. Za Konakovića pitanje ima i Željka Cvijanović – ako je BiH pravna država zašto bi, Kristijan Šmit, bio amnestiran od provjere.
Sjedište SIPA - Foto: RTRS
Sjedište SIPAFoto: RTRS

I definitivno na skeneru policijskih agencija u BiH je navodni diplomatski status Kristijana Šmita ali i njegovi naoružani pratioci. SIPA, Granična policija, Služba za poslove sa strancima utvrđuju po kom osnovu Šmit boravi u BiH a njegova pratnja nosi oružje. Nakon srpskog člana Predsjedništva, Ministarstva bezbjednosti i Tužilaštvo BiH traži provjeru tih podataka.

- U međuvremenu je SIPA dobila zahtjev Tužilaštva koji se odnosi na identične provjere, tako da po okončanju svih aktivnost od strane SIPE i ostalih agencija na nivou BiH biće sačinjena informacija koja će biti proslijeđena Tužilaštvu i obavjestićemo ministra - naglasila je Јelena Miovčić, portparol SIPA.

Iz Službe za poslove sa strancima odgovoraju da ne raspolažu bilo kakvim podacima o pripadnicima obezbjeđenja Kristijana Šmita jer shodno zakonskim propisima nisu diplomatsko osblje.

- Očekujem da tokom sljedeće sedmice dobijem potpune informacije po pitanju boravka Šmitu i njegove oružane pratnje. Ono što da sada ja imam informacija jeste da Šmit nelegalno boravi u BiH pogotovo u ovom trenutku nelegalno borave njegovo naoružano obezbjeđenje i nemaju nikakvo pravo da nose oružje - poručio je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Šef BiH diplomatije danas je ponovio ranije tvrdnje da je Kristijan Šmit akreditovan kao diplomata na osnovu usmene note iz OHR-a i da osoblje koje ga čuva legalno boravi u BiH. Ipak, u međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji o diplomatskom imunitetu ne postoji usmena nota.

- Sve je to uskladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, po nama ne postoje nejasnoće u vezi statusa gospodina Šmita, visokog predstavnika koji uživa status diplomatskog agenta u BiH. Mislim da je to priča kojom se iscrpljuju. Gospođi Cvijanović sam rekao da je bolje da ne šalje pismo Guteresu - rekao je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, naglašava da se Konaković može pozvati na međunardnu silu, moć, na pritisak ali ne može na Aneks 10.

- Tamo piše Savjet bezbjednosti UN, a ovaj nije prošao,onda što se on poziva? Ako je pravna država zašto ne možete uputiti nešto da provjerite, zašto ja ne smijem da pitam zašto neko nosi oružje - ističe Cvijanović.

Bespredmetne su izjave šef BiH diplomatije o navodnom legitimitetu Kristijana Šmita i štetnom ruskom uticaju u BiH. Milorad Dodik pita Konakovića o čijem trošku je više od 20 dana boravio u SAD i da li je tamo lagao i napadao Republiku Srpsku, poručivši mu da se ne razlikuje puno od Bisere Turković.

- On već nije naš zajednički ministar spoljnih poslova s ovim što radi po svijetu. Što se tiče Šmita njemu je veoma poznato da nije imenovan od strane faktora koji su predviđeni Aneksom 10. Ovo sve što Konaković govori iz razloga što imamo dogovor da u septembru imamo Zakon o Ustavnom sudu koji ćemo eliminisati strane sudije, jer im strane sudija i Šmit trebaju da obračunaju sa Republikom Srpskom - istakao je Dodik.

I to je suština, bošnjačke političke stranke ne žele se odreći Kristijana Šmita i stranih sudija u US. A ni Šmit ni strane sudije ne žele se odreći izuzetno dobro plaćene apanaže. Samo im Srbi žele vidjeti leđa zato i zakonskim putem traže provjeru statusa Šmita i njegovog obezbjeđenja.