latinica  ћирилица
29/09/2023 |  20:37 ⇒ 30/09/2023 | 10:54 | Autor: RTRS

Cvijanović za RTRS: Konakovićeve tvrdnje o Šmitu licemjerne (VIDEO)

Kako se ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković može pozivati na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma kada Kristijan Šmit nije imenovan u skladu s tim, upitala je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, gostujući u Dnevniku plus naše televizije.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Komentarišući Konakovićevu izjavu da "ne postoje nejasnoće u vezi sa statusom Šmita u BiH i da on uživa status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10" Cvijanović je da je sve ovo postalo previše licemjerno.

- Konaković se moće pozvati na međunarodnu silu, međunarodnu moć, pritisak i na to da nas neko tjera da to prihvatimo. Ali ne može se pozivati na Aneks 10 jer tamo piše da morate ići u Savjet bezbejdnosti, da rezolucijom budete potvrđeni da biste postali visoki predstavnik. Šmit nije imenovan na taj način - istakla je Cvijanović.

Mir i stabilnost u Srpskoj nije ugrožena i sve što se dešava- dešava se isključivo na političkoj sceni, izjavila je Cvijanović.

Dodaje da mnogi bošnjački političari zloupotrebljavaju strance kako bi radili protiv Republike Srpske.

Često od njih dobijamo prijetnje i kada vidim sa koliko žara prizivaju sankcije i strane intervencije to dovoljno govori da bošnjački političari ne vjeruju da država BiH može opstati, kaže Cvijanović.

- BiH je složen mehanizam. Može da uspije samo ako se budemo pridržavali određenih propisa. Ovaj volunterizam zadnjih godina da neko nelegitiman mijenja nešto, a nema pravo da radi, onda to morate provesti. A kada taj isti Ustavni sud kaže da nije visoki predstavnik ako nije dobio rezoluciju Savjeta bezbjednosti onda kažu: "Nema veze šta je rekao Ustavni sud". To su dvostruki standardi koji će nanijedi dodatnu štetu cijeloj regiji - naglasila je Cvijanović.