latinica  ћирилица
29/09/2023 |  21:55 | Autor: SRNA

Zvornik: Predstavljena knjiga "Grad Zvornik u pjesmi i priči"

U Zvorniku je večeras predstavljena knjiga "Grad Zvornik u pjesmi i priči" autora Radosava Perića iz Zvornika.
Grad Zvornik u pjesmi i priči - Foto: SRNA
Grad Zvornik u pjesmi i pričiFoto: SRNA

Perić, koji je dugogodišnji prosvjetni radnik, rekao je novinarima da je knjiga nastala spontano, tako što je sa svojim učenicima prikupljao i čuvao pisane materijale - od priča, legendi, poezije, kao i drugih književnih radova koji su nastajali na području grada Zvornika.

- Nakon prikupljenog veoma vrijednog materijala došli smo na ideju da izdamo knjigu u kojoj će biti sabrano sve ono što se dešavalo u ovom gradu - rekao je Perić.

Ističući da je potrebno sačuvati na jednom mjestu sve te pjesničke, pripovjedačke i druge radove, Perić je rekao da je ovo prva knjiga ove vrste koja govori o Zvorniku od davnih do ovih vremena.

- Јedna od najstarijih napisanih pjesama, a nalazi se u knjizi, jeste ''Zvornik grade iznad rijeke Drine'' - rekao je Perić i dodao da je obrađeno i dosta drugih pjesama i priča iz grada, kao i svih zvorničkih naselja.

Recenzent Tihomir Nestorović je rekao da se prelistavanjem ove knjige shvata da Zvornik ima i da je od davnih vremena imao mnogo pjesnika, pripovjedača, romansijera, hroničara, novinara i drugih autora koji su ostavljali i sada ostavljaju značajna djela o Zvorniku i Podrinju.

Navodeći da je Perić na prvim stranicama knjige skromno poručio "Pisano ostaje, riječi odlete", Nestorović je rekao da ga zato i podržava u napisu da je ovo knjiga koja se "čita godinu dana, prelistava decenijama i ostavlja na zavjet unucima".

Knjigu "Grad Zvornik u pjesmi i priči" izdalo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i izdavačka kuća "As oglas" iz Zvornika.

Perić živi i radi u Zvorniku.