latinica  ћирилица
30/09/2023 |  07:26 ⇒ 10:54 | Autor: Agencije

SAD: Bez dogovora u Kongresu o budžetu, zatvaranje Vlade sve izvjesnije

Desničarsko krilo Republikanske stranke u Predstavničkom domu SAD, u kojem ona ima tjesnu većinu, odbacilo je zakonski prijedlog o privremenom finansiranju Vlade, koji je podržao predsjedavajući Kevin Mekarti, čime je gotovo sigurno da će vladine službe biti djelimično zatvorene od nedjelje, prenosi Rojters.
Američki Kongres (Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS) -
Američki Kongres (Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

U donjem domu Kongresa je sa 232 glasova protiv i 198 za prijedlog, odbijena mera da se vlada privremeno finansira 30 dana, da bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.

Prijedlog je predviđao smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja na imigraciju i graničnu bezbjednost, što su republikanski prioriteti koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate.

U Americi, zakonski prijedlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, pre nego što ga potpiše predsjednik SAD.

U međuvremenu, u Senatu se raspravlja o odvojenoj dvostranačkoj mjeri za privremeno finansiranje vlade do 17. novembra.

- Neuspjeh je samo ako odustanete. Јoš nije sve gotovo. Imamo druge ideje - saopštio je Mekarti novinarima koji nije iznio više detalja o mogućem rješenju.

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju Vlade, od nedjelje u ponoć, stotine hiljada vladinih službenika u SAD biće poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrijednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Američka služba nacionalne parkove, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija DŽenet Јelen upozorila je da će zatvaranje vlade ugroziti ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i djecu, i da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Djelimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u poslednjoj deceniji, a uslijedilo bi samo četiri mjeseca nakon što je savezna Vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 biliona dolara, navodi Rojters.