latinica  ћирилица
30/09/2023 |  08:38 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Košarac: Srpska nudi rješenja za sva buduća kretanja u BiH, mi smo za fer politiku

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac istakao je da Republika Srpska nudi rješenja za sva buduća kretanja u BiH, te da je Srpska za fer politiku i poštovanje dogovora.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Vrlo jasno i precizno smo našim partnerima na zajedničkom nivou rekli da je za nas prioritet zakon o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija. Naše prijedloge uputili smo radnoj grupi za pravosuđe i očekujemo njihovo razmatranje. Nažalost, bošnjački politički predstavnici ne pokazuju volju za rješavanjem problema - rekao je Košarac.

Umjesto da ponude konkretne prijedloge, naveo je on na Instagramu odlučili su da nastave sa tendencioznim i licemjernim optužbama na račun rukovodstva Srpske, predsjednika Milorada Dodika i SNSD-a.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Košarac je upitao o kakvim to antidemokratskim i antievropskim prijetnjama govore bošnjački političari, šta je tačno antidemokratsko i antievropsko u insistiranju Republike Srpske da se usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i da strane sudije odu iz ove institucije?

- Neka kažu u kojoj evropskoj zemlji stranci odlučuju u ustavnom sudu. Takva zemlja ne postoji. To nisu demokratske prakse. Zašto bošnjački političari ne pogledaju istini u oči? Puna su im usta suvereniteta, dok istovremeno svim silama podržavaju da stranci donose odluke o unutrašnjim pitanjima u BiH - naglasio je Košarac.

Pri tome, dodao je on, što je najveći paradoks, pokušavaju da daju legitimitet lažnom visokom predstavniku, iako znaju da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

- Ako zaista žele suverenitet BiH, to je moguće postići isključivo odlaskom stranih sudija i zatvaranjem OHR-a. Zato ih pozivam da podrže Deklaraciju o punom suverenitetu, koju je predložio predsjednik Dodik - naveo je Košarac.