latinica  ћирилица
30/09/2023 |  09:02 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Nešić: BiH će se vrtiti u začaranom krugu sve dok ne postane samostalna i suverena zemlja

BiH će se vrtiti u začaranom krugu sve dok ne postane samostalna, demokratska i suverena zemlja, a to može postati samo ako procese odlučivanja smjesti u institucije u kojima su državljani BiH, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Naglašava da je sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH i OHR-om, BiH protektorat u kojoj, kako je naveo, stranci produkuju krize i to zarad ličnih interesa.

- Nema tog problema u BiH koji nisu produkovali stranci i nema te krize koju nismo u stanju sami da prevaziđemo ako su nam motivi iskreni - ocijenio je Nešić.

Poručio je da je na bošnjačkim političarima da odluče da li su spremni da sudbinu svog naroda uzmu u svoje ruke ili će BiH da nastavi kao poslednja kolonija na svijetu.

- BiH je postkonfliktno društvo koje se najbrže oporavilo i nema nijedan razlog da 27 godina nakon rata ne bude samostalna i da ima tutore - smatra Nešić.

Ponovio je da je postojanje stranaca u Ustavnom sudu i OHR-a u direktnoj koliziji sa suverenitetom zemlje, ali i evropskim putem.

- Zamjena stranih sudija domaćim jedan je od 14 evropskih prioriteta i na bošnjačkim političarima je odgovornost da kažu da li žele ili ne ispuniti te prioritete. Bošnjaci su evropski narod i žele da budu dio evropske porodice. Na političarima je obaveza da im to omoguće. Što se mene lično tiče, te prioritete gledam kao paket, a ne švedski sto, i kako je ispunjena polovina prioriteta očekujem da prvi naredni bude reforma Ustavnog suda BiH - poručio je Nešić.

Zar nije ponižavajuće, pita Nešić, da živite u jedinoj zemlji na svijetu gdje indirektno kažu da nemate pametnih ljudi nego da vam stranci moraju krojiti kapu.

- Nadam se da će kolege u Sarajevu shvatiti da ti stranci ovdje vide samo zgodnu destinaciju da uvećaju svoj konto, a mi ostajemo da živimo sa svim problemima koje su oni produkovali. Јedina trajna i održiva rješenja su ona koja se postignu u institucijama, unutrašnjim dogovorom - navodi Nešić.

Borba za odlazak stranih sudija, ističe Nešić, nije borba protiv bilo koga, nego upravo borba za suvereitet i budućnost zemlje.

- Ne razumijem da se partneri iz Trojke plaše opozicije, odnosno SDA. Ne mogu razumjeti da su zbog straha od SDA spremni sve zakočiti i zaustaviti ispunjavanje 14 prioriteta. SDA je svoju slabost pokrivala svađom, vi svoju snagu pokažite spremnošću za dogovor - zaključio je Nešić.