latinica  ћирилица
30/09/2023 |  10:15 | Autor: SRNA

Beograd će više nego do sada insistirati na Rezoluciji 1244

Srbija će, poslije događaja u Banjskoj, više nego do sada insistirati na Rezoluciji 1244 u zaštiti mira i bezbjednosti srpskog naroda, na punom uključenju Savjeta bezbjednosti UN i preduzimati mjere da zaštiti svoj narod i interese na Kosovu i Metohiji, ocijenio je diplomata Zoran Milivojević.
Zoran Milivojević - Foto: Screenshot
Zoran MilivojevićFoto: Screenshot

Milivojević je rekao da je onim što se desilo u Banjskoj, praktično, pređena granica gdje je moguće racionalno i politički djelovati.

- Ulazimo u krajnje delikatan period kad je potpuno jasno da je prištinska strana opredeljena da silom realizuje neke političke i strateške ciljeve, da potpuno ostvari dominaciju na sjeveru Kosova i da dovede u pitanje i položaj i opstanak srpskog naroda na tim prostorima - naveo je Milivojević.

On je ukazao da je u takvim okolnostima moguća dalja eskalacija, zbog čega je jako važno da se utvrde sve činjenice jer "očigledno je da je tu bilo dosta stvari koje zaslužuju ozbiljnu istragu i reagovanje".

Naveo je da Zapad ima mogućnosti, sredstva i mehanizme da djeluje na Prištinu i spriječi dodatnu eskalaciju, ali da se vidi da ne postoji politička volja i interes da Kurti bude spriječen u sprovođenju te politike i represije.

On je dodao da Srbiji preostaje da sa svoje strane utvrdi činjenice koliko je moguće i da sa time upozna svjetsku javnost.

- Srbija svakako treba i mora da insistira na obavezama međunarodnih faktora koji su na terenu, da vrše svoje dužnosti. Mislim prvenstveno na Kfor, a onda i na Euleks. Krajnje je vrijeme da se oglasi i Savjet bezbjednosti UN u čijoj je nadležnosti ovo pitanje, jer se radi o miru i bezbjednosti - istakao je Milivojević.

On smatra da poslije događaja u Banjskoj "bar tri stvari više neće biti na dnevnom redu", od kojih je prva pitanje statusa Kosova i Metohije, te zaključuje da je priča o "nekom priznanju za ubuduće totalno zatvorena".

Milivojević je naveo da je pređena granica tolerancije i očekivanja da srpski narod mirno posmatra pogrom.

On je ukazao da je ovo test da se vidi da li postoji politička volja u zapadnim centrima moći da se dijalogom nađe političko rješenje.

- Ukoliko to zaista postoji, onda je momenat da se vratimo na Briselski sporazum istog trenutka. Da se spriječe dalje aktivnosti policije ili specijalnih snaga koje djeluju na sjeveru sa dugim cijevima, da se Kfor vrati u mandat i preuzme punu kontrolu i da se vratimo dijalogu, ali pod uslovom da se realizuje Briselski sporazum - naglasio je Milićević.

Prema njegovim riječima, sve ostalo nema nikakvog smisla i ne daje nikakve garancije da bi situacija mogla da se kontroliše.

- Što se Srbije tiče, ona će u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti učiniti sve da se osvijetli šta se stvarno desilo, ko je stajao iza ljudi koji su se pobunili tamo, da osvijetli sve činjenice koje joj stoje na raspolaganju, uključujući i lica koja su Srbiji dostupna - rekao je Milivojević.

On je ukazao da će Srbija učiniti sve da se spriječi dalja eskalacija i da je spremna uvijek za dijalog na osnovama koje imaju smisla, bez diskusije o statusu Kosova.

Milivojević smatra da Srbija ima manevarskog prostora i ukazuje da bez nje nema govora o priznanju samoproglašenog Kosova, odnosno da se sa Beogradom mora razgovarati.

- Srbija je punopravna članica UN u međunarodno priznatim granicama sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu. Od toga Srbija odustati neće, za to ima podršku tri četvrtine čovječanstva - naglasio je Milivojević.