latinica  ћирилица
30/09/2023 |  11:02 ⇒ 11:25 | Autor: RTRS

Dodik čestitao 74 godine od osnivanja Narodne Republike Kine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu, rukovodstvu i bratskom kineskom narodu 74 godine od osnivanja te zemlje, ističući da je Kina za Republiku Srpsku ne samo pouzdan partner, nego i jedan od najvažnijih strateških partnera.
Milorad Dodik - Foto:
Milorad DodikFoto:

- Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost kineskom narodu i rukovodstvu Narodne Republike Kine koji su uvijek bili uz nas u teškim trenucima i pokazali nesebičnu solidarnost u kriznim vremenima - naveo je Dodik.

Istakao je da je Kina bila prva zemlja koja je odmah na početku izbijanja pandemije svinjske kuge donirala značajna materijalna sredstava i organizovala stručne seminare na kojima su kineski eksperti podijelili svoja iskustva i znanja sa stručnjacima iz Republike Srpske.

- Pored brojnih prepreka, geopolitičkih promjena i kretanja, brojnih pritisaka, koji dolaze sa Zapada, mi smo ostali dosljedni razvijanju i produbljivanju prijateljskih odnosa naših naroda na svim poljima - naglasio je Dodik.

Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Dabar, koja je jedan od najvećih projekata ove vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina i investicija vrijednosti od 244 miliona evra, te da je sa kineskim partnerima nastavljena izgradnja mreže auto-puteva, završava se bolnica u Doboju, kao i mnogi drugi projekti.

- Ovih dana navršava se 10 godina od kako ste, uvaženi predsjedniče, pokrenuli inicijativu "Pojas i put". Od početka smo podržali ovu inicijativu, koja ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti za razvoj i prosperitet svih država bez obzira na njihovu ekonomsku i političku moć. Kroz proces saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, učestvovali smo u brojnim inicijativama i projektima, a jedan od prvih je, već svima poznat, izgradnja Termoelektrane Stanari - naglasio je Dodik u čestitki.

I ovom prilikom, predsjednik Srpske izrazio je punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, kao i koncepta razvoja multilateralizma, jer je uvjeren da može dati značajan doprinos stvaranja trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta.

- Uz veliku zahvalnost na podršci i pomoći Vaše zemlje, kao i najbolje želje za prosperitet i blagostanje bratskog kineskog naroda, molim Vas, uvaženi predsjedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja - naveo je Dodik u čestitki.