latinica  ћирилица
30/09/2023 |  11:03 | Autor: SRNA

Beograd ima veliku podršku u muslimanskom svijetu, Priština ne

Srbija ima veliki ugled i podršku u muslimanskom svijetu, dok situacija po samoproglašeno Kosovo nije naročito pozitivna, rekao je islamolog i nekadašnji ambasador Srbije u Turskoj i Vatikanu Darko Tanasković.
Darko Tanasković - Foto: RTRS
Darko TanaskovićFoto: RTRS

Tanasković je naveo da je od 57 članica Organizacije islamske saradnje tridesetak priznalo nezavisnost Kosova i da je to manji procenat u odnosu na zemlje EU, što se možda ne bi očekivalo.

On je rekao da je od početka postojala izrazita tendencija da se, po inerciji sa događajima od prije više od dvije decenije u BiH, prikaže da je sukob na Kosovu i Metohiji u suštini sukob između islama i hrišćanstava i da su tu muslimani ugroženi, pa da sa stanovišta islamske solidarnosti, muslimanske zemlje iskažu podršku Kosovu, uključujući priznavanje njegove nezavisnosti.

- Ta priča, međutim, nije prošla jer je iz mnogih razloga postalo jasno da ovdje nije riječ ni o kakvom međureligiskom sukobu, već da su u pitanju čisto politički, teritorijalni i drugi razlozi. Zbog toga, u Prištini odavno nisu zadovoljni odzivom muslimanskog svijeta na njihove zahtjeve da budu međunarodno priznati i da se podrži njihova međunarodna afirmacija - rekao je Tanasković.

On je ukazao na to da u muslimanskom svijetu zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova za to imaju jake razloge.

- Bilo da su oni načelne prirode - pridržavanje međunarodnog prava, bilo ono što je mnogo češće, a to je da i te države same imaju određene probleme separatizma i iskustva sa ovakvom vrstom pokušaja ostvarivanja nezavisnosti svojih teritorija, tako da one sigurno neće mijenjati taj stav - smatra Tanasković.

Prema njegovoj ocjeni, ukupno uzevši, situacija u svijetu u pogledu spremnosti država koje nisu priznale Kosovo da ga sada priznaju je danas nepovoljnija nego što je bila prije desetak godina.

- Od početka rata u Ukrajini u muslimanskom svijetu se osjeća veća naklonost prema Rusiji i jača određeni antiamerikanizam koji je inače bio jak u tom svijetu i pošto se zna da je u pozadini rat kolektivnog Zapada, odnosno SAD protiv Rusije. Mislim da je to činilac koji globalno gledano takođe ne doprinosi tome da bi veći broj muslimanskih država u ovom trenutku priznao nezavisnost Kosova jer se zna da je to američki projekat - rekao je Tanasković za Kosovo onlajn.