latinica  ћирилица
30/09/2023 |  11:11 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Sabor SNSD-a u Doboju; Dodik: Ne odustajemo od svojih ciljeva (FOTO/VIDEO)

U Doboju je u toku Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji kao najveća politička organizaciju broji više od 200 hiljada članova. Biće izabran predsjednik, Glavni odbor i Statutarna i nadzorna komisija stranke, kao i usvojena nova programska opredjeljenja SNSD-a.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Sabor je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, "Moja Republika" i "Bože pravde".

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je tokom obraćanja da SNSD ne odustaje svojih ciljeva.

- Mi smo najmoćnija stranka srpskog naroda u Srpskoj i BiH - naveo je Dodik.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Prema njegovim riječima, SNSD je vratio dostojanstvo Srpskoj i učinio ekonomiju stabilnom, a želi da nastavi tako da radi.

Naveo je da će današnji Sabor dati volju i snagu da se ide naprijed, dodajući da SNSD pobjeđuje već 20 godina i danas ima 54 predstavnika u lokalnoj vlasti i nezaobilazan je faktor na nivou BiH.

Dodik je poručio da stabilne republičke institucije i imovina Srpske nikada nisu upitne, kao i da se SNSD godinama zalaže za ova pitanja.

Dodik je u izvještaju, koji je podnio pred sedmim Saborom SNSD-a u Doboju, rekao da je ova partija zajedno sa svojim koalicionim partnerima uvijek obraćala pažnju na sve kategorije stanovništva u Srpskoj.

Istakao je da se Ustavni sud BiH pretvorio u egzekutora koji želi da eliminiše Republiku Srpsku i on je antiustavan, te kao takav gazi BiH, čiji Ustav bi morao da brani.

On je poručio da je Republika Srpska jaka, ima dobru saradnju sa Srbijom, zahvaljujući kojoj je vratila dodatno samopouzdanje.

Predsjedavajuća radnog Predsjedništva Sabora SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je veoma važno sačuvati snagu SNSD-a kako bi SNSD čuvao snagu Republike Srpske za vrijeme koje dolazi i u kojem će se prelamati mnogi procesi.

Cvijanovićeva je rekla da se 7. Sabor SNSD-a održava u vremenu koje je izuzetno teško i složeno, ne samo u BiH, već i u regiji, cijeloj Evropi, ali i na globalnom planu, a uz to je i obojeno raznim neprincipijelnim ponašanjima i raznim stranim uplitanjima i manipulacijama s kojima se, nažalost, i dalje moramo boriti.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević uputio je apel za solidarnost i slogu u složenim okolnostima po male narode i izazovima na ovom području, kao i na Balkanu, svijetu, ukazavši na potrebu donošenja mudrih odluka u periodu kada su aktuelni dupli aršini u primjeni međunarodnog prava nad malim narodima.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju da Srbija i njegova partija čvrsto stoje iza Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika i naglasio da Srpska nikome nije poklonjena i da je nastala na borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnijela.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da su Srbi jedinstven i nedjeljiv narod, te da je jedinstvo jedini garant za budućnost srpskog naroda u svim zemljama gdje živi.

Mandić je na sedmom Saboru SNSD-a u Doboju poručio da je neophodno očuvati nacionalno jedinstvo.

- To jedinstvo je jedini garant za budućnost našeg naroda u svim zemljama gdje živi srpski narod - rekao je Mandić.

Narodi koji žive u srcu Evrope imaju vjekovne zajedničke interese i krucijalno je da se EU proširi i zemlje zapadnog Balkana budu integrisane, istakla je predstavnik mađarske političke stranke Fides Barbara Hegeljuš u obraćanju na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju.

Hegeljuševa je istakla da je integracija zapadnog Balkana krucijalni bezbjednosni i ekonomski interes.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da SNSD i njegovi partneri žele da čuvaju Dejtonski mirovni sporazum, pravo i pravdu, te da se na taj način zalažu da bolju budućnost Republike Srpske.

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović poručio je da je ova stranka od samog početka partner SNSD-a u sprovođenju nacionalnih politika u interesu Republike Srpske.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da očuvanje Republike Srpske treba da bude zvijezda vodilja SNSD-a i njegovog lidera Milorada Dodika.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Lider Socijalističke partije Srpske Goran Selak istakao je da je Sabor ogledalo snage SNSD-a koji je snažna i moćna politička organizacija u Republici Srpskoj i BiH.

Pristuan je i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, kao i ambasador NR Kine Đi Ping.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da današnji Sabor SNSD-a pokazuje snagu te stranke, ali i snagu liderstva njenog predsjednika Milorada Dodika.

Stevandić je istakao da Dodik svoj subjektivitet izvlači iz snage same Republike Srpske.

Saboru prisustvuju predsjedavajuća radnog Predsjedništva SNSD-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Amidžić, lideri Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOSA Nedeljko Čubrilović, DNS-a Nenad Nešić, Socijalističke partije Srpske Goran Selak,

Podsjećamo, na Saboru će biti izabran predsjednik, Glavni odbor i Statutarna i nadzorna komisija SNSD-a.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

- SNSD je najveća organizaciju sa više od 200 hiljada članova, a na Sabor je pozvano više od 1.000 delegata, kao i više od hiljadu i po simpatizera i značajan broj gostiju iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, partnera iz Srpske i Federacije BiH - rekao je ranije lider stranke Milorad Dodik.

On je izjavio da su opštinski odbori ove stranke kao jedini prijedlog za predsjednika stranke dostavili njegovo ime, a o čemu će biti odlučivano na Saboru u Doboju.