latinica  ћирилица
30/09/2023 |  12:18 | Autor: SRNA

Uhapšen zbog razbojništva nad katoličkim sveštenikom

Sarajevska policija uhapsila je Luku Čokaru /22/ iz Kaknja osumnjičenog za razbojništvo nad katoličkim sveštenikom crkve Svetog Petra i Pavla u Kaknju, rečeno je u MUP Zeničko-dobojskog kantona.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

Čokara, za kojim je bila raspisana potjernica, uhapšen je sinoć u Sarajevu, nakon čega je predat službenicima MUP-a, a nakon kriminalističke obrade biće uz izvještaj predat tužilaštvu, rekao je portparol kantonalnog MUP-a Elvedin Fišek.

U okviru operativnih aktivnosti u Sarajevu, policija je je 28. septembra, prema naredbi Kantonalnog suda u Zenici, pretresla stambene objekate i vozila koje koristi Čokara i tom prilikom pronašla novac, nakit, dukate i kutiju sa natpisom Vlasništvo Župe Kakanj, saopšteno je iz MUP-a ZDK.

Maskirani razbojnik je 2. septembra uveče u prostoriji župne kuće u Župi Svetih Petra i Pavla u Kaknju vezao sveštenika Žarka Vujicu, te uz prijetnju nožem oteo novac i zlatni nakit.

Vujica je rekao da je razbojnik ukrao novac koji je našao kod njega i u kancelariji, a potom mu ponovo nožem zaprijetio da ne javlja policiji i da ne ustaje sa poda sat vremena jer će ga u protivnom neko ubiti.