latinica  ћирилица
30/09/2023 |  12:50 | Autor: Agencije

Hrvatska: Sezona nije rekordna

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori Boris Žgomba izjavio je da je turistička sezone ove godine u toj zemlji dobra i da je na nivou one iz 2019. godine.
Hrvatsko primorje (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT, ilustracija) -
Hrvatsko primorje (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT, ilustracija)

- Koliko će biti veći turistički promet, znaće se nakon izvještaja Hrvatske narodne banke i i Ministarstva finansija - poručio je Žgomba.

- Ocjena turističke godine može biti dobar, ali ne može biti niti odličan, niti rekordan. Imamo dobru turističku godinu i moramo time biti zadovoljni - dodao je on. 

Naveo je kako nema ni jednog pokazatelja da je 2023. puno bolja od 2019. godine.

- Ako ćemo samo govoriti o fizičkom obimu turističkog prometa, ali on je uslovljen, ne boljim rezultatima i promjenom cijena koje su se dogodile od 2019. na ovamo - pojasnio je on. 

Naveo je kako je podsezona tradicionalno aktivna i kako u tom periodu dolazi mnogo grupa i penzionera, a oni se često zadržavaju malo dulje na destinacijama.

- Ali tu se događaju i razne manifestacije: sportske, kulturne, festivali, pa su motivi dolaska važni za popunjavanje turističkih kapaciteta u podsezoni - naveo je on.

- Bez obzira na lijepo vrijeme, u desetom mjesecu nemamo taj motiv dolaska, ali imamo alternative i neka druga događanja - izrazio je nadu Žgomba.