latinica  ћирилица
30/09/2023 |  13:38 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Doboj: Nova bolnica u funkciji do kraja godine

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da se sa kineskim ambasadorom Đi Pingom danas uvjerio da projekat nove bolnice u Doboju napreduje i izrazio nadu da će radovi biti završeni u naredna tri mjeseca.
Nova bolnica u Doboju - Foto: SRNA
Nova bolnica u DobojuFoto: SRNA

- Ovdje smo se još jednom uvjerili da ovaj projekat napreduje u punom kvalitetu i nadamo se da ćemo do kraja godine, najdalje naredna tri mjeseca imati završenu Bolnicu u Doboju, s obzirom na to da smo potpisali aneks vezan za dinamiku radova - rekao je Šeranić.

Izrazio zadovoljstvo što je domaćin ambasadoru Kine u BiH i što imaju priliku da obiđu radove koje realizuje kineski izvođač Sinofarm.

- Uvjerili smo se danas u napredak radova - izjavio je Šeranić, i naveo, da ga je izvođač upoznao o daljim radovima, te da je bilo riječi i o opremi koja sada pristiže u značajnim količinama, kao i edukaciji kadra.

Šeranić i Đi su razgovarali i o osoblju bolnice, a direktor Bolnice Mladen Gajić uvjerio ih je da što se tiče toga neće biti problema, s obzirom na to da je bolnica već unaprijed, razmišljajući o novom objektu, napravila plan ljudskih resursa po pitanju zapošljavanja i novog kadra, ali i edukaciji postojećeg, bilo kroz specijalizacije i subspecijalizacije, ili i kroz zdravstvenu njegu.

Kineski ambasador Kine je izrazio zadovoljstvo što je ponovo posjetio ovu bolnicu i vidio promjene.

- Tokom ove godine smo se suočavali sa epidemijom i drugim preprekama, ali sam zahvalan što imam podršku predsjednika Milorada Dodika i ministra Šeranića - rekao je Đi.

On je istakao da je ovaj projekat jedan od najboljih primjera projekata korisnih za građane.

- Svi znaju da se ove godine obilježava 10 godina od inicijative Pojas i put, koju je iznio naš predsjednik Si Đi Ping i naši preduzetnici. Naše preduzeće Sinofarm sada radi nezaustavljivo da što prije završe ovaj projekat - rekao je kineski ambasador.

Đi je izrazio uvjerenje da su kineski preduzetnici sposobni da ovaj projekat uspješno i brzo završe, kako bi stanovnici Doboja i regije dobili kvalitetnu zdravstvenu ustanovu.

Izvođač radova je u posao uveden 27. decembra 2019. godine, sa rokom završetka od 36 mjeseci od dana uvođenja, a predviđena je izgradnja i opremanje savremene zdravstvene ustanove, ukupne bruto površine 28.078 metara kvadratnih, od čega je neto površina objekta 25.390 metara kvadratnih.

Sva odjeljenja i službe bolnice su projektovani u skladu sa evropskim normama, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

Nova bolnica projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije Republike Srpske, federalnog Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Raspolagaće sa 468 kreveta, te medicinskim specijalističkim službama poput glavnog operacionog bloka sa četiri operacione sale, urgentnog sa operacionom salom, dijagnostičkog centra sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, terapijsku onkološku dnevnu bolnicu.