latinica  ћирилица
30/09/2023 |  15:53 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Višković: Nova investicija na prostoru Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je u Laktašima memorandum o razumijevanju sa predstavnicima češke kompanije "Eko-investment".
Potpisivanje memoranduma sa predstavnicima češke kompanije "Eko-investment". - Foto: RTRS
Potpisivanje memoranduma sa predstavnicima češke kompanije "Eko-investment".Foto: RTRS

- Ovo je nova investicija na prostoru Republike Srpske. Kompanija u ovom momentu ima preko dvije milijarde KM prometa. Ono što je posebno zanimljivo za kompaniju Celeks, imaju preko 328 radnika koji danas rade i broj zaposlenih će se povećavati - istakao je Višković.

Premijer Srpske ističe da će Celeks postati lider prozivodnje papira na prostoru Zapadnog Balkana.

- Republika Srpska će imati više benefita. Imamo strane investicije i oviom demantujemo sve koji govore da Srpska ostaje bez ulaganja. Vlada Srpske će kompaniji Celeks i Eko grupaciji biti partner i prije zvaničnog potpisivanja realizovali smo 50 odsto iz memoranduma - dodao je Višković.

Češko-slovački holding "Eko-investment" želi da u Republici Srpskoj postavi najmoderniju mašinu za proizvodnju higijenskih proizvoda na Balkanu, izjavio je generalni direktor Milan Filo.

Filo je zahvalio predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Radovanu Viškoviću i napomenuo da će ta mašina biti duplo veća od trenutne koju imaju.

- Očekujemo da će po završetku investicionog ciklusa vrijednost biti između 100 i 130 miliona evra - rekao je Filo i istakao da, ako im neko ne vjeruje, može da pogleda njihovu investiciju u Mariboru, te da u Republici Srpskoj žele još bolju.

Memorandum je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je istakao da je izvoz važan segment Republike Srpske.

Potpisan memorandum sa predstavnicima češke kompanije "Eko-investment".

- Kompanija je doživjela havariju nakon požara. Naravno da smo odlučiliu pomoći, jer je važno da održimo radna mjesta, a da se pojača proizvodnja. U toku je rješavanje imovinskih pitanja, kako bi se izgradili dodatni objekti, gdje bi se postavile nove mašine. Kompanija Celeks uvijek je bila socijalno odgovorna prema radnicima, a ovo što se sada desilo podrazumijeva pomoć institucija Srpske - naglasio je Dodik.

Investicioni ciklus odnosi se na izgradnju nove hale, konfekcijske linije i skladište gotovih proizvoda, nabavku nove papir mašine sa pripadajućom infrastrukturom, te investicije u energetsku infrastrukturu.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i predstavnik kompanije "Eko investment" potpisali su ugovor o snabdijevanju električnom energijom u narednih pet godina i jedini je takve vrste.

Potpisivanje ugovora