latinica  ћирилица
30/09/2023 |  19:49 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici još važu - koliko zasijati pšenice? (VIDEO)

Kiša koja je pala prethodnih dana omogućila je sjetvu uljane repice, kao i predsjetvenu pripremu zemljišta za strna žita na području Semberije. Zbog gubitaka na ovogodišnjem rodu pšenice, koja je imala nizak prinos i otkupnu cijenu, poljoprivrednici kalkulišu - koliko zasijati. Iz resornog ministarstva poručuju - jesenja sjetva biće obavljena u planiranom obimu, uz adekvatne mjere podrške koje će biti dogovorene sa poljoprivrednicima.
Јesenja žetva - Foto: RTRS
Јesenja žetvaFoto: RTRS

Na Poljoprivrednom dobru "Semberija" rade punom parom da završe sjetvu uljane repice na oko 350 hektara. Moderna sijačica štedi i vrijeme i novac.

- Radi i predsjetvenu pripremu i sabijanje zemljišta i sjetvu. Njena prednost je što je vodi GPS i auto pilot, a takođe ima kontrolu sekcija koja ne dozvoljava preklapanje sjetve, redova preko redova - istakao je Dražen Јović, inženjer poljoprivrede PD "Semberija".

Pojedini ratari povećavaju površine pod uljanom repicom na uštrb pšenice, zbog cijene uljarica i veće potražnje.

Zbog skupe prošlogodišnje sjetve, a jeftine žetve mnogi će smanjivati površine pod hljebnim žitom. Štedjeće na đubrivu, ali ne i na sjemenu, jer pšenica iz ambara ne daje dobar ni zdrav rod, a ne mogu da računaju ni na podsticaje. Јedan kilogram sjemenske pšenice košta kao skoro pet kilograma merkantilne, što je, kažu, nezapamćeno.

- Cijena sjemenske pšenice 140 maraka, đubriva 130 maraka to je van svake pameti. Cijena goriva je skoro tri marke znači to je nemoguća misija izdržati i ostati rentabilan - priča Drago Tomić iz Amajlija kod Bijeljine.

Stariji poljoprivrednici pamte i teža vremena, kada su imali gubitke, ali ne i podsticaje, pa je opet zemlja bila obrađena.

- Prije mi nismo dobijali ništ,a propadnemo i ispatimo se i opet sijemo na jesen, a sad država nam pomaže malo bolje. Uzdamo se da nam malo pomognu - kaže Milan Čobić, Čardačine kod Bijeljine.

Poljoprivredne apoteke dobro su snabdjevene. Cijene sjemenske pšenice povoljnije su u odnosu na prošlu godinu za 40 do 50 pfeniga po kilogramu.

- Cijene sjemenske pšenice kreću se od 1.30 do 1.40 KM, u zavisnosti od sorte - naglašava Stanko Tadić, inženjer poljoprivrede u poljoprivrednoj apoteci.

U resornom ministarstvu planiraju sastanak sa poljoprivrednicima radi dogovora o podsticajnim mjerama.

- Treba sjesti razgovarati i vidjeti kakav modalitet iz agrarnog budžeta da napravimo da bi on bio što efektivniji da naši poljoprivredni proizvođači mogu u planiranom kapacitetu započeti sjetvu - istakao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Osim subvencija po hektaru zasijane pšenice, poljoprivrednicima je obezbijeđeno regresirano gorivo i regresirano sjeme domaćih sorti strnih žita, selekcionisanih od strane Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, po cijeni nižoj za 25 do 30 odsto od maloprodajne.