latinica  ћирилица
30/09/2023 |  20:11 ⇒ 01/10/2023 | 12:21 | Autor: TANЈUG

Vučić: Vojska neće ući na Kosovo i Metohiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nema namjeru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom i da će povući srpske snage iz tog područja, te naglasio da je laž da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug)

Vučić je naglasio da bi eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je riječ o želji Srbije da postane članica EU, te istakao da su upozorenja Vašingtona nesrazmjerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

- Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000 - rekao je Vučić za "Fajnenšel tajms".

On je rekao da Srbija ne želi sukob.

- Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat. Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU - poručio je Vučić.

U sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova u nedjelju, 24. septembra, u selu Banjska na Kosovu i Metohiji stradali su Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac.