latinica  ћирилица
30/09/2023 |  20:26 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

Na Saboru izvornog srpskog pjevanja nastupilo više od 40 društava i udruženja

Prvi sabor starog srpskog izvornog pjevanja "Romanijo dok ti ime traje, čuvaćemo tvoje običaje" okupio je danas na Sokocu više od 40 pjevačkih društava i udruženja i četiri guslara iz Srbije, Crne Gore i Srpske, koji imaju zajednički cilj - očuvanje srpske tradicije.
Sokolac - Sabor starog srpskog izvornog pjevanja - Foto: SRNA
Sokolac - Sabor starog srpskog izvornog pjevanjaFoto: SRNA

Predsjednik sokolačkog Udruženja srpskog izvornog pjevanja "Glasinac-Tomo Borovina" Milenko Kovač izjavio je da je nakon defilea učesnika od porte Crkve Svetog proroka Ilije ulicama Danila Đokića i Cara Lazara uslijedio nastup na bini u crkvenoj porti, koju je svojim rukotvorinama i narodnim nošnjama u stilu domaćinske romanijske kuće ukrasila grupa žena iz sokolačkog Udruženja "Aurora".

Kovač je izrazio zahvalnost za dobru podršku u organizaciji ove manifestacije gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću, kao i privrednicima iz Rogatice, sa Sokoca i Han Pijeska.

- Cilj Sabora je očuvanje srpske tradicije, običaja i kulture sa Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, te njegovanje bratske veze i sa durmitorskom regijom, te da znamo ko smo, odakle smo i odakle potičemo - istakao je Kovač.

Pjevačko društvo "Plavi neven" iz Foče dobilo je danas Povelju "Tomo Borovina" za najbolje srpsko izvorno pjevanje o Drini, koje im je u ime Udruženja za informativno-kulturne djelatnosti "Sveti Sava" Istočno Sarajevo/Pale uručio Nedeljko Žugić, u okviru projekta "Elektronska monografija srpskog izvornog pjavanja, koji, kako je navedeno, finansira Vlada Srbije.

Predsjednik "Plavog nevena" Ljubiša Simović izjavio je Srni da, za razliku od sličnih izvornih grupa u Srpskoj, okupljaju veliki broj mladih članova, što je i bio cilj osnivača - da ovaj vid tradicije bude prenesen na mlađe generacije.

Prema njegovim riječima, grupa uglavnom pjeva romanijsku kajdu, koja se čuje na širim prostorima sa obje strane Drine do Sarajeva, s tim što postoje varijacije, od one nešto niže sa upjevima, do one najglasnije.

Kada je riječ o nagradama, Simović je istakao da je "Plavi neven" dobio sve koje se dodjeljuju za ovaj vid tradicije na saborima u Srbiji, Srpskoj i Crnoj Gori, gdje su nedavno u Plužinama dobili pehar za najbolje otpjevanu pjesmu.

Predsjednik Udruženja "Sretenjska svitanja 2004" iz sela Ranilovići kod Aranđelovca Radiša Stojanović izjavio je da su poznati po osnivanju jednog od najboljih festivala - Prvenstvu Srbije "Pevaj Srbijo pod Bukuljom kraj izvora", a prije dvije godine su osnovali i Svesrpski festival izvornih grupa pjevača.

- Cilj je da dva festivala održimo u jednom danu i okupimo Srbe iz celog sveta na jednom mestu. Takmičenje smo organizovali da bi im bilo zabavno - izjavio je Stojanović.

Predsjednik Udruženja ženske izvorne grupe "Planinke" sa Pala Vinka Čečar naglasila je da već 25 godina izvornom pjesmom čuvaju tradiciju i prelijepe običaje Sarajevsko-romanijske regije.

Prema njenim riječima, odreći se svoje izvorne pjesme značilo bi da se ljudi odriču i svojih predaka što, na žalost, mladi ne shvataju jer je malo onih koji su naslijedili ljubav prema ovoj pjesmi.

- Nastupali smo u Srbiji, na Kolarcu, u Crnoj Gori i ušli u istoriju Muzičke akademije u Istočnom Novom Sarajevu, gdje smo više puta bili gosti i bilo bi žalosno da se ova tradicija zaboravi - poručila je Čečareva.

Član Pjevačkog društva "Treće doba" Gajo Gogić iz Pljevalja izajvio je Srni da ova devetočlana izvorna grupa najviše njeguje romanijsku kajdu, kao što to rade i pjevači iz okoline Višegrada, Foče i Prijepolja, Priboja, jer je to, kako kaže, sve isti narod, po krvi braća i sestre iz nekadašnje Istočne Hercegovine.

Član Zavičajnog društva "Đorđe Vojinović" iz Inđije - izvorne grupe "Kordun" Branka Bolić izjavila je Srni da su već nastupali na Sokocu i da ovaj put izvornu kordunašku pjesmu pjeva njih sedam.

Bolićeva je rekla da se, nakon dolaska sa Korduna, u Inđiji snalaze i traju i već 20 godina njeguju i otimaju od zaborava svoju tradiciju i originalnu izvornu pjesmu, kao što to u Srbiji rade još tri grupe Kordunaša.

Organizator Prvog sabora starog srpskog izvornog pjevanja "Romanijo dok ti ime traje, čuvaćemo tvoje običaje" je sokolačko Udruženje srpskog izvornog pjevanja "Glasinac-Tomo Borovina".

Ovo udruženje je osnovano prije nepunu godinu dana, a poznato je po nastupim na saborima izvornog pjevanja u Srbiji, Crnoj Gori i Srpskoj.