latinica  ћирилица
30/09/2023 |  21:54 | Autor: SRNA

Zvornik: Ršumoviću i Miloševiću povelje za životno djelo

U Zvorniku su večeras održani "Drinski književni susreti", na kojima su dodijeljene nagrade za najuspješnije književne radove koji su prispjeli na ovogodišnji konkurs, te uručene povelje za životno djelo Ljubivoju Ršumoviću i Zoranu Miloševiću iz Beograda.
Drinski književni susreti - Foto: SRNA
Drinski književni susretiFoto: SRNA

Dodijeljene su i povelje za izuzetan doprinos kulturi pjesniku Nevenu Milakoviću iz Crne Gore i predsjedniku Udruženja književnika Srbije Milošu Јankoviću.

Žiri je na Sedmim "Drinskim književnim susretima" za svaku kategoriju dodijelio priznanja za po tri nagrađena rada i po deset pohvaljenih rukopisa za poeziju, prozu i stvaralaštvo za djecu.

Prvu nagradu u kategoriji afirmisanih stvaralaca osvojio je rukopis zbirke pjesama "Čvor" autora Branimira Radovića Bate, dok je druga nagrada pripala rukopisu poezije "Obezbojeno istinom" autora Renata Vujakovića.

Po mišljenju žirija, treću nagradu ravnopravno dijele tri rukopisa poezije - "Kumova slama" Dragana Veličkovića, "Pesme sa Ašikovog groba" Marine Nikolić i "Sa srcem na leru" Milka Grbovića.

U kategoriji prve knjige žiri je odlučio da prva nagrada bude dodijeljena poetsko-proznom rukopisu "Ispisan krugom rijeke i ptice nalazim prasliku svoje duše" Đorđija Bojanića, a druga nagrada rukopisu "Bela rada" Ranke Grković.

Na konkurs u ovoj književnoj oblasti pristiglo je 114 radova.

Za najbolji roman na "Drinskim književnim susretima" u 2023. godini proglašen je rukopis "Sara iz Sarajeva" autora Aleksandre Gajić, drugo mjesto pripalo je rukopisu "Knjiga o pastiru" autora Milenka Ivanovića, dok je treće mjesto pripalo rukopisima "O snovima i legendama" autora Predraga Bojinovića i "Legenda o crnom zmaju" autora Slobodana Damnjanovića.

Prema ocjeni žirija, izbor najboljih romana je zahtijevao pažljivo iščitavanje 35 prispjelih rukopisa, razmišljanje o detaljima, psihologiji predstavljenih ličnosti i sudbinama koje su im stvaraoci namijenili.

Svaki rukopis je bio potpisan šifrom i članovi žirija nisu imali uvid u identitet stvaralaca.

Osim nagrađenih, žiri je izdvojio i nekoliko dobrih rukopisa koji zaslužuju pohvale jer se oni, kako je žiri ocijenio, svojim kvalitetom izdvajaju od drugih i veoma su blizu nagrađenim rukopisima.

Ršumović je izjavio novinarima da je primati bilo kakvu nagradu opasno, a primao ih je mnogo i svaki put je osjećao tu opasnost u tome što se nagrada od nagrade razlikuje samo u jenom malom slovu "a".

- Svaku nagradu koju sam primao, kolege koji je priznaju i koji ne priznaju, zavide svaki uspjeh drugome i to je pomalo i opasno za esnaf za nas koji se bavimo vaspitanjem mladih koji bi trebalo da budu odbranjeni od nekih poroka - rekao je Ršumović.

Ističući da svaki dan napiše najmanje po jednu pjesmu, a nekada je kao gimnazijalac u Užicu i kasnije pisao i po 20, Ršumović je rekao da je izračunao da je do sada napisao najmanje 30.000 pjesama, a možda i više.

Ršumović je rekao da je sa 14 godina napisao sonetni vijenac posvećen djevojčici iz Čajetine, koja mu je bila simpatija.