latinica  ћирилица
01/10/2023 |  07:50 ⇒ 12:21 | Autor: TANЈUG

Minut do 12 – izbjegnuta blokada američke vlade, u privremenom budžetu nema novca za pomoć Ukrajini

Američki Kongres usvojio je zakonski predlog za privremeno finansiranje vlade, nekoliko sati uoči isticanja godišnjeg budžeta u ponoć. Na taj način omogućeno je da vladine službe ostanu otvorene i nastave da obavljaju svoje poslove i poslije 1. oktobra. Ova mjera ne obuhvata dodatnu pomoć Ukrajini koju je Bijela kuća tražila.
Američki kongres (FOTO:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Američki kongres (FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Zakon, koji je pola sata prije isticanja roka potpisao predsjednik DŽozef Bajden, predviđa finansiranje vlade do 17. novembra, što će članovima Kongresa omogućiti da pregovaraju o punom budžetu za fiskalnu 2024. godinu koja danas počinje, prenosi Glas Amerike.

Ova privremena mjera, osim finansiranja vlade, obuhvata i novac za katastrofe, ali ne i za dodatnu pomoć Ukrajini koju je Bijela kuća tražila.

Privremeno finansiranje vlade u Senatu je u subotu uveče podržalo 88 senatora, dok je devet bilo protiv.

Prethodno je Predstavnički dom usvojio isti prijedlog većinom od 335 prema 91, a za prijedlog je glasalo više demokrata (svi osim jednog) nego republikanaca.

U SAD zakonski predlog moraju da usvoje oba doma Kongresa prije nego što ga potpiše predsjednik.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin Mekarti zakazao je glasanje u Donjem domu Kongresa nekoliko sati prije četvrtog djelimičnog zatvaranja vlade u posljednjih deset godina.

Mekarti se time suprostavio desničarima u Republikanskoj stranci koji su insistirali na tome da bilo koji zakonski prijedlog bude usvojen samo glasovima republikanaca i sada bi mogli da pokrenu proceduru za Mekartijevu smjenu.

Šta znači blokada vlade

Da Kongres nije usvojio zakon o finansiranju vlade, od nedjelje u ponoć stotine hiljada vladinih službenika u SAD bilo bi poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrijednosti bi obustavile većinu regulatornih aktivnosti, a zatvorila bi se i Američka služba za nacionalne parkove, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija DŽenet Јelen upozorila je da bi zatvaranje vlade ugrozilo ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i djecu, i da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Djelimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u posljednjoj deceniji, a uslijedilo bi samo četiri mjeseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 bilion dolara, navodi Rojters.