latinica  ћирилица
01/10/2023 |  08:49 | Autor: TANЈUG

Slovačka: Stranka bivšeg premijera najuspješnija na parlamentarnim izborima

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj, stranka Smer SSD koju predvodi bivši premijer Robert Fico osvojila je najveći broj glasova - 23,31 odsto, na osnovu 99,2 odsto prebrojanih glasova, saopštio je danas slovački Zavod za statitstiku.
Robert Fico (FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Robert Fico (FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Prema nezvaničnim rezultatima izbora, stranka Progresivna Slovačka je završila na drugom mjestu sa 16,98 odsto, iako su prognoze uoči izbora najavljivale njenu pobjedu, a slijede Glas-SD (14,98 odsto), koalicija OLANO - Za narodno-hrišćansku uniju (9,02 odsto), KDH (6,91 odsto), SaS (6,18 odsto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto, prenosi agencija TASR.

Među strankama koje nisu uspjele da uđu u parlament su Republika (4,8 odsto), Alijansa (4,46 odsto), Demokrate (2,92 odsto) i Mi smo porodica (2,25 odsto), dok su ostale stranke dobile manje od jedan odsto glasova.

Izlaznost je bila 68,06 odsto, navodi slovački Zavod za statistiku.

Bi-Bi-Si je objavio da je, na osnovu skoro svih prebrojanih glasova, jasno da je "proruska stranka koju predvodi bivši premijer Robert Fico" pobijedila na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

Njegova Stranka Smer SSD, koja je tokom kampanje obećavala da će hitno prekinuti vojnu podršku Ukrajini, osvojila je skoro 24 odsto glasova, uprkos tome što su izlazne ankete nagovještavale pobjedu liberalno-centrističke partije.

Fico je bio primoran da se povuče sa mjesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Јana Kucijaka 2018. godine, a nakon ovih izbora on će, sudeći po rezultatima, morati da započne koalicione pregovore o formiranju sledeće vlade, navodi Bi-Bi-Si.

Proevropska stranka Hlas, koja bi mogla da odluči ko će formirati sledeću vladu, zauzela je treće mjesto sa 15 odsto osvojenih glasova, a lider te stranke i bivši Ficov kolega i ljevičar Peter Pelegrini najavio je da su sve mogućnosti otvorene za stvaranje buduće vladajuće koalicije.

- Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu - rekao je nedavno Fico svojim pristalicama i ocijenio da je rat počeo zapravo 2014. godine kada su, kako je naveo, "ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu".

Ova Ficova prijetnja je izazvala zabrinutost među članicama Evropske unije i NATO-a, ali je dobila podršku na društvenim mrežama među Slovacima koji tradicionalno imaju "topla osjećanja" prema Moskvi, ocjenjuje Bi-Bi-Si.

Stranka Progresivna Slovačka, koja je po broju osvojenih glasova na drugom mjestu je liberalna, prozapadna stranka koja obećava da će nastaviti vojno da podržava Ukrajinu.

Ona nudi viziju "otvorenog, tolerantnog, kosmopolitskog društva" i zagovara liberalnu liniju unutar Evropske unije po pitanjima kao što su zelena politika i LGBTK+ prava.

Međutim, Ficova stranka Smer SSD odbacuje tu viziju kao "liberalni fašizam" i umjesto toga zalaže se za stabilnost, red i socijalnu sigurnost, navodi Bi-Bi-Si.