latinica  ћирилица
01/10/2023 |  09:20 | Autor: SRNA

Nuždić: Produžiti rok revidirane strategije koliko su trajale i opstrukcije

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić rekao je Srni da će Savjetu ministara biti predloženo da rok Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina bude produžen za dvije godine, koliko je proteklo u opstrukcijama dok nije usvojena.
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

Nuždić je istakao da će Savjetu ministara biti predloženo da rok Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koji je do 31. decembra, bude produžen do kraja 2025. godine.

Nuždić je rekao da je na sastanku Nadzornog tijela za praćenje aktivnosti iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina ukazano na brojne manjkavosti kada je riječ o kvalitetu optužnica i trajanju sudskih postupaka, a na šta se upozorava dugi niz godina.

- Evidentno je da neće biti moguće riješiti predmete ratnih zločina u roku koji je predviđen Revidiranom strategijom, a to je 31. decembar 2023. godine - istakao je Nuždić i podsjetio da je usvajanje Strategije pratilo niz opstrukcija od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara.

On je rekao da je tekst Revidirane strategije donesen 2018. godine, usvojen u septembru 2020, a Nadzorno tijelo je formirano tek u martu ove godine.

- Moramo biti svjesni da je previše godina proteklo od rata i da je neizvjesno na koji način će biti svi ovi predmeti završeni. Međutim, srpske žrtve su dobile najmanju satisfakciju kroz dosadašnje procesuiranje predmeta ratnih zločina i smatramo da bi produženje Strategije na neki način doprinijelo da barem koliko-toliko predmeta za zločine nad Srbima zatvorimo - naglasio je Nuždić.