latinica  ћирилица
01/10/2023 |  09:33 | Autor: SRNA

Gujon: Ko čuva jezik - čuva identitet

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je u Beču da je jezik u srži kulture i identiteta jednog naroda i da će samo onaj ko čuva svoj jezik, sačuvati i svoj identitet i tradiciju.
Arno Gujon - Foto: RTRS
Arno GujonFoto: RTRS

- Ko čuva jezik - čuva identitet, jer jezik odražava ko smo i odakle smo, on je nit koja povezuje sve Srbe gdje god da žive, sve generacije Srba kroz vijekove - naglasio je Gujon na svečanoj akademiji povodom deset godina postojanja mreže srpskih dopunskih škola udruženja "Prosvjeta" u Austriji i otvaranja novih deset škola.

On je istakao da je jedan od ciljeva Uprave da omogući djeci rođenoj u inostranstvu da u potpunosti savladaju maternji, srpski jezik, što nije sasvim jednostavno ako ne mogu da pohađaju školu.

- To je velika stvar, jer je jezik u srži kulture i identiteta svakog naroda. Osim gramatike i ćirilice, djeca uče o kulturi i istoriji Srba - naveo je Gujon.

Osnivač i rukovodilac mreže škola Srđan Mijalković rekao je da je ponosan na taj samonikli projekat, koji je pokazao da Srbi, kao narod i zajednica u Austriji, i te kako mogu da naprave važne i ozbiljne stvari, koje su od ključnog značaja za djecu.

- Јer, ako ne nauče svoj, maternji jezik, mi ćemo ih, prije ili kasnije izgubiti, oni će se asimilovati i moramo nešto učiniti da se to ne desi. Srbi su dobro integrisani u Austriji, ali moramo da učinimo sve da se ovdje održi naša tradicija, kultura, da jezik ostane sačuvan, da naša djeca u trećem, četvrtom, pa i petom koljenu budu dobri građani Austrije, ali da znaju ko su i šta su i da budu ponosni na to - istakao je Mijalković.

Srpski jezik u okviru "Prosvjetine" dopunske škole uči gotovo 1.000 djece širom Austrije.

Od ove godine mreža je bogatija za još deset takvih škola u kojima će srpska djeca učiti maternji jezik.