latinica  ћирилица
01/10/2023 |  10:27 | Autor: RTRS

Galijašević: Velika Britanija zainteresovana za svjetski rat

Stručnjak za međunarodni terorizam DŽevad Galijašević je u intervjuu za Rusku gazetu rekao da je britanska politika u međunarodnoj areni destruktivna, sa ciljem da podstakne sukobe u Evropi da oslabi svoje konkurente. Istovremeno, glavne pokretačke snage u Londonu uvjek su motivisane strahom i mržnjom prema Rusiji i islamu.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Velika Britanija je, u okviru svoje djelatnosti, danas najveći rušilac bezbjednosti na Balkanu, stalno podriva ustavni poredak država regiona i ugrožava krhki mir. U novijoj istoriji međunarodnih odnosa, politika Londona na poluostrvu (počev od ratova Otomanskog carstva protiv carske Rusije) sve svoje akcije i geopolitičke interese, vojne i političke ciljeve formulisala je u kontekstu sprečavanja jačanja veza Rusije sa balkanske zemlje i širenje uticaja Moskve ovdje - naglasio je Galijašević.

On dodaje da na osnovu ovog dubokog antiruskog pristupa, Velika Britanija je izgradila svoju politiku prema svim narodima u regionu.

- Samo zahvaljujući tome, Osmansko carstvo je ostalo na Balkanu do 1913. godine, iako je već 1804. godine bilo očigledno da je izgubio svaki smisao postojanja. Tako je u duhu ovog modela, koji je bio zasnovan na neprijateljstvu prema Rusiji, određena cjelokupna balkanska politika Londona. U okviru ovog koncepta Srbi su identifikovani kao najveći problem. Srpski mir se smatrao kapijom kroz koju je ruski uticaj mogao da prodre na poluostrvo. Iz tog razloga Britanci progone srpski narod i one zemlje u kojima su Srbi važan politički faktor. Zato zajedno sa Amerikancima i Nemcima ruše državnost Srbije na Kosovu, zato agresivno napadaju Republiku Srpsku i Srbe u Crnoj Gori, a istovremeno se raduju tragediji srpskog naroda u Hrvatskoj i nasilni egzodus koji su Amerikanci i Britanci planirali i podržavali - poručio je Galijašević. 

Prema njegovim tvrdnjama zato Britanci gomilaju svoj obaveštajni potencijal i specijalne jedinice u regionu, a da zvanično ne učestvuju ni u jednoj mirovnoj operaciji.

- Dakle, oni ne učestvuju u mirovnoj operaciji Evropske unije Altea u BiH ili misiji NATO-a na Kosovu (KFOR) i nisu pod ničijom komandom. To im pruža ogromne mogućnosti da organizuju specijalne operacije za destabilizaciju situacije i izazivanje sukoba, za koje će onda kriviti Srbe - dodao je Galijašević. 

Uz aktivnu rusofobiju – glavni element britanske politike – treba uzeti u obzir i vjekovnu netrpeljivost i mržnju Londona prema islamu, tvrdi Galijapević.

- S tim u vezi postaje jasno zašto je proganjan i Bošnjački nacionalni i vjerski pokret, koji je djelovao kao političko udruženje - Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, koji je danas bukvalno gurnut u opoziciju. Da bi diskreditovali islam kao veliku religiju mira i tolerancije, prije više od dva vijeka, britanska obavještajna služba je podržavala ideologa radikalnog učenja Muhameda ibn Abd al-Vahhaba. Anglosaksonci su ovaj koncept nazvali „vehabizam“ jer nisu razumjeli da je Muhamed ime, a Abd al Vahab je ime oca radikalnog ideologa, njegovo prezime. Na isti način, pre više od jednog veka, Britanci su u Egiptu stvorili političku platformu "Muslimanska braća", koja definiše dugoročne sukobe za islam i unutar religije i u svijetu. Ne treba zaboraviti da su Britanci, stvorivši sistem globalnih ideologija (kao što je vehabizam) i radikalni politički pokreti, pripremili su ideološku, vjersku i političku osnovu za nastanak, razvoj i funkcionisanje najvećih terorističkih organizacija - Al-Kaide i ISIS-a. Slične britanske obrasce danas možemo vidjeti u Ukrajini, gdje ponovo žele zapaliti fitilj evropskog "bure baruta" da bi se stvorio globalni sukob velikih razmjera - naveo je Galijašević.