latinica  ћирилица
01/10/2023 |  11:50 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

B. Petrovac: Na "Danima base i krompira" mnoštvo domaćih i zdravih proizvoda

U Smoljani kod Bosanskog Petrovca, održana je 16. manifestacija "Dani base i krompira". Predstavljena je autohtona vrsta mekog sira petrovačkog kraja, a izloženi su krompir i delicije od voća i povrća.
Bosanski Petrovac - krompir - Foto: RTRS
Bosanski Petrovac - krompirFoto: RTRS

Osnovna karakteristika petrovačkog krompira je u sastavu zemljišta, a područje Bosanskog Petrovca pogodno je za proizvodnju autohtone vrste ovog povrća. Na području ovog dijela Krajine, nekoliko domaćinstava raspolaže autohtonim sjemenom.

- Što se tiče proizvodnje krompira, ona je na ekološki način. Uzgajamo stoku, pa se gnoji se sa prirodnim, stajskim gnojivom, bez imalo hemije. Dakle, nema prskanja ni stavljanja umjetnog krompira - Boško Kerkez, proizvođač iz Smoljane.

Ishrana stoke, bez koncentrata i silaže, presudna je i za kvalitetnu basu, vrstu mekog sira.

- Pravi se kajmak pa se skida, zatim se kuva mlijeko pa se ohladi i nakon toga prenoći. Red je da stoji. A basa se zalijeva, zato što se nekuvano mlijeko zalije na surutku, ugrije do 80 stepeni. Malo se može pomiješati i kuvanog, ali ljepše je kad je cijelo mlijeko, onda je masnije i maže se - opisuje Mara Latinović, proizvođač base iz MZ Kapljuh.

Predstavljeni su i pekmezi, likeri i sokovi od drenjine. Među tim delicijama, na štandu Vesne Rodić iz Drvara, izloženi su i proizvodi iz organske proizvodnje voća i povrća.

- Namate mnogo izlagača, i stoga ovakve manifestacije znače mnogo, jer tu uspijemo da prodamo naše proizvode, a ujedno ih dalje promovišemo. Svaki naš prodati proizvod novom kupcu je garancija da će se isti i nakon toga prodavati i tražiti - rekla je Rodićeva.

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani base i krompira", pripreman je i kotlić.