latinica  ћирилица
01/10/2023 |  11:55 ⇒ 15:35 | Autor: TANЈUG

Dačić: Kurti jedini krivac za ovo što se dešava, a želi da krivicu prebaci na Srbiju

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da sprovodi Briselski sporazum i da je on jedini krivac za ovo što se dešava, a da želi svu krivicu da prebaci na Srbiju.
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Dačić je za televiziju Prva rekao da nam je sada više nego ikada potrebno jedinstvo, jer, kako je istakao, žele Srbiju da kazne i da ponište ono što svi znaju, a to je da Kurti neće da sprovodi Briselski sporazum i da je on jedini krivac za ovo što se dešava, a želi svu krivicu da prebaci na Srbiju.

Ocijenio je da se Srbija trenutno nalazi u jednoj od najtežih situacija od 2004. i da je normalno da budemo spremni na svaku vrstu intervencija.

- Mi sada imamo jednu potrebu da se vraćamo na rezoluciju 1244 da KFOR bude ta snaga koja će garantovati mir. To ne može da bude kosovska policija, jer je ona je albanska policija jer je sastavljena od Abanaca, a suština sporazuma je bila da tamo gdje su Srbi bude srpska policija u okviru kosovske policije - ukazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao i da dolazi do nagomilavanja snaga na sjeveru KiM, na šta Priština nema pravo.

Prema njegovim rečima, Kurti je prešao u fazu kada ne kritikuje samo predsjednika Srbije, već i cijelu međunarodnu zajednicu, a da niko na te njegove reči ne reaguje.

- Niko ne pita šta će albanska policija na sjeveru KiM - naglasio je Dačić.

On je rekao i da pojedini mediji sve više vrše masivan napad na državnu politiku.