latinica  ћирилица
01/10/2023 |  13:01 | Autor: TANЈUG

Milivojević: Kurti će pokušati da svoje politike nazove opravdanim i legitimnim

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, ocijenio je danas da je to što se desilo u selu Banjska na KiM izlazna strategija za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija poslije niza opstrukcija koje je vršio u okviru dijaloga pod okriljem EU, kao i da će pokušati svoje politike da nazove opravdanim i legitimnom.
Zoran Milivojević (Foto: TANJUG/TANJA VALIC) -
Zoran Milivojević (Foto: TANJUG/TANJA VALIC)

- Sve se dogodilo u najnepovoljnijem trenutku za Srbiju: poslije neuspeha u Briselu i poslije verifikacije principa u Njujorku. Kurti ide na tezu da dokaže da na sjeveru Kosova i Metohije djeluju terorističke strukture, da bi to mogao da kapitalizuje. Ne samo to, on će pokušati da ih nazove opravdanim i legitimnim dijelom njegove strategije i politike koju sprovodi. To je suština i on će na tome insistirati - rekao je Milivojević za Tanjug.

On smatra da kada je riječ o zapadnim centrima, da su "oni postigli važan poen da izjednače odgovornost za stanje na KiM između Beograda i Prištine" uz osudu Beograda.

Milivojević kaže i da se Srbija sada nalazi u sasvim drugačijoj, nepovoljnijoj poziciji, ali upozorava - ukoliko se Srbija sada antagonizuje to dodatno otežava mogućnost nekog scenarija za povratak na traganje za političkim rješenjem.

- Ima političkih predstavnika, od Nijemaca do nekih drugih, koji se zalažu (za tezu) da je ovo bio terorizam i da bi Srbiju trebalo tako tretirati. Međutim slučaj Radoičić je važan i u unutrašnjem smislu za Srbiju, da bi se konačno raščistili mjesto i uloga tog gospodina. On se dosta dugo provlači kao kontroverzna ličnost - i politički, i bezbjednosno, ali i po liniji kriminala - rekao je Milivojević.

Dodao je da je za Srbiju ovo prilika da samostalnom istragom raščisti to što se dogodilo kako zbog Srba na KiM, tako i zbog uloge Beograda vezano za cjelokupnu situaciju sa KiM.

Prema njegovim riječima ključno je da Srbija zbog sebe rasčisti da li je istina ono što je Radojičić priznao na saslušanju - da je djelovao sam i bez organa Srbije jer je to važno za našu zemlju i zbog njenog položaja, i zbog budućnosti dijaloga, i zbog srpske poziicije u dijalogu.

Bivši diplomata Milovan Božinović ocijenio je da će slučaj u selu Banjska na KiM, usmjeriti situaciju u pravcu koji Srbiji ne odgovara. Prema njegovim riječima, priznanje Milana Radoičića da je sa svojom paravojnom formacijom djelovao mimo znanja državnih organa Srbije neće olakšati spoljnopolitički položaj Srbije kojoj se čak prijeti kaznenim mjerama ili sankcijama.

- Ovo će iskomplikovati našu situaciju i usmjeriti je sada u jednom pravcu koji nama ne odgovara. Gubitnici će biti nakon toga prvo kosovski Srbi. Mi znamo iz saopštenja KFORA i EULEKSA da su bili zadovoljni akcijom kosovske policije koju su pratili i kontrolisali i nisu primjetili nikakvo prekoračenje ovlašćenja - ocijenio je Božinović.

On je istakao da će tzv. kosovska policija poslije svega dobiti odrješene ruke da djeluju grublje nego do sada. Božinović ukazuje da će se u narednom periodu analizirati i dokazivati hipoteze da iza akcije u Banjskoj stoji država Srbija i izrazio bojazan da će se ta akcija tretirati kao teroristički atak na tzv. Kosovo.

- Ne mogu da isključim scenario da će se tražiti Radoičićevo izručenje kosovskim vlastima. Takav ultimativan zahtjev biće postavljen Srbiji kako bi se pojačala njena defanziva u kojoj će se naći. Moraćemo da dokazujemo da sa nečim što je kvalifikovano kao teroristički akt mi nemamo nikakve veze - rekao je Božinović i dodao da se u tom slučaju otvara niz ozbiljnih pitanja o porijeklu i količinama oružja itd.

Komentarišući zahtjev tri baltičke zemlje da se Srbiji uvedu sankcije zbog dešavanja u Banjskoj, Božinović je ocijenio da je riječ "o jednom neozbiljnom prijedlogu".

Prema njegovim riječima oni to rade iz nekog svog bijesa i ti zahtjevi imaju neke svoje korjene, ali, kako kaže, tome ne bi trebalo pridavati veliki značaj.

- To je bizarno, ali i tu ne možemo ništa. Mislim da je izlaz za Srbiju jedna naša temeljna, obuhvatna, transparentna istraga onoga što se dogodilo. Bez toga će se pojavljivati niz stvari koje će nam drugi pripisivati, kako ko već bude htio i koliko procjeni da mu je potrebno da bi dalje nastavljao pritisak - rekao je Božinović.

On ističe da je veoma značajno da su SAD reagovale "prilično umjereno" jer , kako kaže, u Vašingtonu znaju da "veoma rizično izgubiti Srbiju kao partnera u budućim kombinacijama".

Božinović naglašava da su SAD dale srpskim vlastima jedno određeno vrijeme da konsoliduju svoj pogled na ovaj slučaj i da izađu sa svojim stavovima o svemu tome.

- Pri tome ja ne vidim da to može ići drugačije osim da Radoičić ide na sud za jedno teško djelo - ocijenio je Božinović.

Milivojević se saglasio da je reagovanje Vašingtona bilo umjereno, ali je podsjetio da uprkos dobroj saradnji Srbije i SAD, Amerika neće prestati da insistira na nezavisnosti tzv. Kosova.

Međutim, smatra Milivojević, iako to nije ništa novo, dobro je što SAD to pitanje hoće da rješavaju sa Srbijom, u funkciji jačanja međusobnih odnosa.

Prema njegovim riječima u Vašingtonu dobro znaju da na ovim prostorima Srbija mora biti partner zvaničnom Vašingtonu.