latinica  ћирилица
01/10/2023 |  13:21 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Ostojić: Mir uvijek bio imperativ Srba, Srpska nema alternativu

Srbi treba da grade slogu i jedinstvo i sačuvaju Republiku Srpsku, koja nema alternativu, a potrebno je obilježavati i sve značajne datume iz slavne istorije srpskog naroda, za kojeg je mir uvijek bio imperativ, izjavio je danas u Bileći predsjednik Boračke organizacije Srpske Radan Ostojić.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

- Nadam se da će naredni vijek biti vijek mira, kada ćemo slaviti mirnodopske junake kao što su Novak Đoković, Tijana Bošković ili Nikola Јokić i drugi naši sportisti - rekao je Ostojić novinarima u Bileći, gdje je povodom Dana Bilećkog ratnika služen parastos i položeno cvijeće na Spomenik srpskim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su učesnici skupa posjetili Spomen-sobu.

Ostojić je izrazio nadu da buduće generacije više neće morati da ratuju, nego da će mladi u miru, učenjem, svojim radom i marljivošću graditi Republiku Srpsku.

- Iako uvijek moramo biti spremni jer Republika Srpska nema alternativu. Ona je uslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i učinićemo sve da je sačuvamo - istakao je Ostojić.

On je napomenuo da je obaveza srpskog naroda da obilježava svaki datum iz svoje slavne istorije, ne samo iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i da njeguje kulturu sjećanja i prenosi je na buduće generacije, poklanjajući se svojim precima.

- Tu smo danas da evociramo uspomenu na bilećke junake i njihovu hrabrost u svim ratovima i bitkama koje je srpski narod vodio na ovim prostorima za opstanak na svojim vjekovnim ognjištima i za slobodu - rekao je Ostojić.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Bileća Željko Ivković istakao je da je Dan bilećkog ratnika posvećen svim bilećkim ratnicima, od stvaranja srpske države do danas, te njihovoj stalnoj borbi za odbranu i očuvanje domovine.

- Ovo je dan posvećen svim ratnicima od prije Kosova do danas, dan ratnika i ustanika iz bitke kod Bileće prije Kosovskog boja, kao i dan hajduka, učesnika dva svjetska rata, posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata i mnogih drugih ratova, bitki i bojeva za odbranu imena i časti - naveo je Ivković.

Ivković je istakao da su svi oni uvijek bili na braniku otadžbine i žrtvovali svoje živote i dijelove tijela zarad najveće vrijednosti - slobode i otadžbine i zbog toga njihova herojska djela nikada ne treba zaboraviti.

- Ovaj dan treba da bude zavjet svima, da bude urezan u naša bića i svijest jer su oni uzor kako se voli domovina i brane kuća, njiva, porodica, vjera, manastiri i crkve i krsna svijeća, jer su oni ti koji nisu dozvolili da se ugasi ta svijeća, kao ni naše srpsko ime - naglasio je Ivković.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović podsjetio je da se na današnji dan prije 32 godine u Bileći začula jeka topova, nakon čega se ogroman broj Bilećana odazvao pozivu za odbranu ognjišta, ističući da su časno pronijeli slavu Vojske Republike Srpske.

- Na nama je sveta dužnost da se sjećamo ovog besmrtnog stroja čija su imena ispisana na spomeniku i da se prisjetimo svih ratnika, od Vlatka Vukovića i bitke kod Bileće još prije Kosova, preko buna i ustanaka naših predaka Hercegovaca, do vojvoda iz prošlog rata - rekao je Vujović.

Obilježavanje Dana Bilećkog ratnika organizovala je Opštinska boračka organizacija, a manifestaciji su prisustvovali predstavnici boračkih organizacija iz opština istočne Hercegovine i udruženja veterana iz Bileće i Hercegovine.