latinica  ћирилица
01/10/2023 |  15:56 | Autor: Agencije

Uhvati film Banjaluka od 12. do 14. oktobra

Dvanaesti Međunarodni filmski festival "Uhvati film Banjaluka" biće održan od 12. do 14. oktobra u banjalučkom bioskopu SineStar sinemaks (kino-dvorana 2), a ulaz na sve projekcije i prateći program je besplatan.
Kino dvorana (Foto: blitz-cinestar-bh.ba) -
Kino dvorana (Foto: blitz-cinestar-bh.ba)

Svečano otvaranje biće 12. oktobra u SineStaru sa početkom u 19 časova, a naredna dva dana, 13. i 14. oktobra, program se nastavlja na istoj lokaciji.

- Na ovogodišnji filmski konkurs prijavljena su 454 filma iz svih krajeva svijeta, a u okviru filmskog program premijerno će biti prikazano 17 filmova koji mijenjaju perspektive i ruše predrasude. Igrani, animirani i dokumentarni filmovi su visokog umjetničkog kvaliteta - saopštili su organizatori.

Anja Ilić Stanić, direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, otvoriće festival, nakon čega će filmski program početi projekcijom dokumentarnog filma "Treća sreća" u režiji Davida Todorovića (Crna Gora).

Osim projekcije filmova, publiku očekuje i zanimljiv prateći program festivala.

Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Srpske 4. oktobra od 12 časova biće održana projekcija kratkometražnih filmova pod nazivom "Dječija nedjelja u svjetlu inkluzije" u izložbenom salonu ove kulturne institucije.

Panel-diskusija "Kultura dostupna svima" (moderatorka Јelena Јoksimović), sa gostima iz svijeta kulture, umjetnosti i književnosti, na programu je 13. oktobra sa početkom u 19 časova u SineStaru.

U revijalnom dijelu filmskog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju dokumentarni film "Neki novi Brodvej" u režiji Denisa Bojića, nakon čega će uslijediti razgovor sa Denisom Bojićem i Zoranom Јelićem.

Cilj festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući sve naše potencijale i mogućnosti, a bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba s invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Projekat je dio regionalne mreže Filmskog festivala "Uhvati film", koji realizuju partnerske organizacije iz regiona: KAO "Parnas" (Novi Sad), Udruga "Spirit" (Rijeka), HO "Partner" (Banjaluka) i NVU "Art 365" (Podgorica).

Festival je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i grada Banjaluka.