latinica  ћирилица
01/10/2023 |  17:21 ⇒ 17:26 | Autor: Agencije

Milion Poljaka protestovalo protiv Vlade

Skoro milion ljudi okupilo se u Varšavi na protestu liberalne opozicije protiv politike nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda, procijenile su gradske vlasti.
Protesti u Varšavi (Foto: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK) -
Protesti u Varšavi (Foto: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK)

"Oko milion ljudi", objavio je kabinet gradonačelnika, protestovalo je protiv vladajućeg PiS-a na poziv opozicije u centru Varšave, 15 dana uoči izbora.

Novinska agencija PAP, citirajući policijske informacije, prenijela je da je bilo oko 100.000 ljudi.

- Ovo je apsolutno najveći skup u istoriji Varšave - rekla je potparolka kancelarije gradonačelnika Monika Beut.

Gusto zbijeni, učesnici su marširali noseći transparente s natpisima "Dosta nam je i želimo promjene" i "Zajedno imamo snagu".

- Ništa ne može zaustaviti ovu silu. Neka niko u redovima vlasti nema iluzija. Ova promjena je neizbježna - poručio je bivši premijer Donald Task

Dvije sedmice prije parlamentarnih izbora u Poljskoj, najveći opozocioni savez u zemlji - Taskova Građanska koalicija - pozvao je svoje pristalice da izađu na ulice glavnog grada na "Marš miliona srca".

Proteste podržava i lijevi savez Ljevica.

Poljaci su pozvani na izbore 15. oktobra. U svim dosadašnjim istraživanjima PiS, koji je na vlasti od 2015. godine, vodi s jasnom prednošću.

Prema istraživanju Instituta Ibris, predviđa se da će vladajuća stranka dobiti 35,1 odsto glasova i može se nadati trećem mandatu.