latinica  ћирилица
01/10/2023 |  17:24 ⇒ 17:30 | Autor: SRNA

Vjernici raščistili put do manastira Vozućica

Oko 40 ljudi učestvovalo je u akciji čišćenja makadamskog puta koji vodi do srednjovjekovnog manastira Svete trojice - Vozućica u FBiH, zadužbine kralja Dragutina Nemanjića.
Uredili put na Vozući - Foto: SRNA
Uredili put na VozućiFoto: SRNA

Na ovu akciju u Vozuću, osim malobrojnih povratnika, stigli su Vozućani koji danas žive u raznim krajevima Srpske - Doboju, Derventi, Modriči, ali i iz Brčkog i Beograda.

- Potrudili smo se da očistimo oko puta, raskrčili smo rastinje i granje. Nosili smo svoj alat. Prošla je i mašina grejder. Želja nam je bila da uredimo ovaj makadamski put za sve koji dolaze našoj svetinji manastiru Vozućica koji nas svake godine okuplja - rekao je Dragiša Pašalić, koji je došao iz Dervente, a porijeklom je iz Vozuće.

Masovno stradanje Vozućana se dogodilo od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i odreda El mudžahedin, te NATO bombardovanja, potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskim kontingentom međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.