latinica  ћирилица
01/10/2023 |  18:10 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Drugi mandat Borenovića na čelu PDP-a obilježilo osipanje stranke (VIDEO)

Iako je prije manje od godinu govorio da po stranačkom statutu nema pravo da ponovo bude na čelu stranke - Branislav Borenović, PDP će voditi i narednih godinu dana. To je potvrđeno i danas na Saboru stranke.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

Njegov drugi mandat na čelu stranke obilježili su sastanci funkcionera PDP-a sa Kristijanom Šmitom, izborni krah Јelene Trivić, njen odlazak u Narodni front i osipanje stranke.

U vrijeme drugog mandata Branislava Borenovića na čelu stranke - PDP je bio jedina stranka u Republici Srpskoj, čiji su se funkcioneri sastajali sa Kristijanom Šmitom, a koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. U to vrijeme, Borenović je govorio da je Šmit realnost i da ne vidi razlog zašto s njim ne bi razgovarao.

- Vidite sami da je visoki predstavnik Šmit realnost, on je tu, čovjek koji može biti faktor i koji može razriješti postojeće stanje - rekao je ranije Borenović.

Kad je Šmit izjavio da su ga pojedini opozicionari iz Srpske tražili da smijeni Milorada Dodika - Borenović je promijenio priču, izjavom da je Šmit ipak lažni visoki predstavnik i da nije kredibilan da daje izjave koje su netačne. Tvrdio je Borenović, nakon izbora, i da se neće kandidovati za treći predsjednički mandat u PDP-u. No, nakon današnjeg stranačkog Sabora - jasno je, da će Borenović i dalje stranku voditi.

- Kao predsjednik kome je produžen mandat, u skladu sa Statutom - u narednih godinu dana, do lokalnih izbora - istakao je danas Borenović.

A, ocjene Borenovićevih stranačkih saboraca, nakon izbornog kraha Јelene Trivić, bile su potpuno drugačije.

- Rezultat je loš, nema rasta, nema napretka. Kada je takav izborni rezultat treba vi da podnesu ostavke - rekao je tada Draško Stanivuković.

Upravo nakon izbornog debakla PDP-a, Borenović je tvrdio da neće biti kandidat, jer po Statutu stranke na to i nema pravo nakon dva uzastopna mandata.

- PDP je partija u kojoj ima puno ozbiljnih ljudi, jakih političkih bisera i ljudi koji imaju dovoljno kreidbiliteta i mudrosti i snage i odlučnosti da mogu bez ikakve dileme preuzeti vođenje PDP-a - izjavio je Borenović.

Ipak, ni ove Borenovićeve riječi nisu se obistinile. A, nedugo zatim, za PDP je uslijedio novi udarac! Јelena Trivić okrenula je leđa stranci koja je sve snage u nju uložila.

- Kao neko ko je bio vrlo snažno iza toga, da Јelena Trivić bude predsjednički kandidat - naravno nije mi drago - istakao je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Pa tako, u trku za predstojeće-lokalne izbore stranka ulazi bez kadrova, koje je iz PDP-a upravo povukla Јelena Trivić, formiranjem Narodnog fronta. Borenovića, kako je više puta izjavljivao, to ne brine.