latinica  ћирилица
01/10/2023 |  19:06 | Autor: Agencije

Svjetska premijera filma "33 Anđela" u Nišu 18. oktobra

Film "33 Anđela" prikazuje stradanje više od 200 srpske djece tokom Drugog svjetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj.
Snimanje filma "33 anđela" - Foto: RTRS
Snimanje filma "33 anđela"Foto: RTRS

Premijeri će prisustvovati potomci kao i gosti iz Norveške, Izraela, Švajcarske.

U Nišu će biti održan i panel na kome će izlagati ugledni profesori iz inostranstva i istoričari iz Srbije.

Iz logora smrti Јasenovac, Sisak, Stara Gradiška i Staro Sajmište, ove nevino izgubljene duše su poslate na robovski rad u Norvešku.

Film duboko svjedoči o njihovim patnjama i nepravdi koja im je nanijeta, dok istovremeno pruža glas svjedoka i potomaka koji nastoje sačuvati sjećanje i istinu o ovoj tragičnoj epizodi.

"33 Anđela" je snažna priča o stradanju djece i njihovom nasljeđu, koja nas podsjeća na važnost čuvanja sjećanja i poštovanja života.

Film donosi svjedočenja logoraša koji su preživjeli logore smrti u NDH kao i srodnike stradale djece.

Branko Dimović Dimeski, autor i producent filma, ističe da je realizaciju filma podržao veliki broj potomaka kojima je istina o stradanju njihovih bližnjih važna i da su neki poslije osamdeset godina saznali istinu.

Film su podržali i institucije i pojedinci iz Norveške, Izraela, Švajcarske, Republike Srpske i Srbije.

Autor i producent filma je Branko Dimović Dimeski, reditelj Goran Vukčević, direktor fotografije Dejan Tršić, koscenaristi Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski, stručni saradnici Јohanes Solberg, Јelena Stojković, Đorđe Bojanić, Branislav Gajić i Aleksandar Dinčić, a muziku su priredili Stela Toresen, Andrej Stojanović i Nikola Mitić.