latinica  ћирилица
01/10/2023 |  20:21 ⇒ 20:21 | Autor: sputniknews.com

Velika Britanija šalje 200 vojnika na KiM

Vlada Velike Britanije saopštila je da će povećati broj vojnika u sastavu KFOR-a, nakon podizanja tenzija u sjevernom dijelu Kosmeta.
KFOR, Zvečan (Foto: TANJUG/ STR/bs) -
KFOR, Zvečan (Foto: TANJUG/ STR/bs)

- Nakon zahtjeva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta, Ujedinjeno Kraljevstvo će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već prisutan kao dio godišnje vježbe - navodi se u saopštenju Vlade Velike Britanije.

Јedinica britanske vojske dodjeljena je komandantu NATO snaga na Kosmetu na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija.

- Ovo raspoređivanje svjedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i obezbjediće dodatnu snagu i stručnost NATO-u, kao dio naše nepokolebljive posvećenosti Alijansi - dodaje se u saopštenju.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo NATO Alijanse, djeleći vojnu ekspertizu i snagu.

- Širenje naše podrške KFOR-u naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana. Pod komandom NATO-a, i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Ujedinjenog Kraljevstva biće na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom KFOR-a za očuvanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosmetu - poručio je admiral Radakin.

Obaveza Velike Britanije prema KFOR-u produžena je u maju 2023. godine kada je ministar oružanih snaga DŽejms Hepi najavio da će ta zemlja nastaviti da doprinosi misiji NATO-a najmanje do 2026. godine.

- Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju bezbjednosti u regionu više od dvije decenije, i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svijet danas suočava - dodaje se u saopštenju.