latinica  ћирилица
01/10/2023 |  21:25 ⇒ 21:27 | Autor: SRNA

Erdogan: Ankara ništa ne očekuje od EU

Turska više ne očekuje ništa od Brisela, pošto je decenijama čekala da postane članica EU, rekao je predsjednik Redžep Tajip Erdogan.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA/NECATI SAVAS) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA/NECATI SAVAS)

- Održali smo sva obećanja koja smo dali EU, ali oni nisu ispunili skoro nijedno od svojih - rekao je turski lider u govoru u parlamentu, koji je održan danas poslije ljetne pauze.

On je istakao da Ankara više ne očekuje ništa od EU, koja je Tursku ostavila da čeka pred njenim vratima 60 godina.

- Oni u Briselu će ispraviti svoje greške ako odustanu od svog nepravednog pristupa Turskoj, posebno kada je riječ o izdavanju viza turskim državljanima. Ako to ne urade, potpuno će izgubiti pravo da bilo šta očekuju od nas - rekao je Erdogan.

Turska se posljednjih mjeseci žali da se sve većem broju njenih građana odbija zahtjev za šengensku vizu, iako je EU negirala da stvara bilo kakve dodatne prepreke za Turke. U svom govoru, Erdogan je rekao da odbijanja viza predstavlja "tajne sankcije Brisela protiv nas".

Turska, čija se teritorije većinom nalazi u Aziji, decenijama pokušava da postane članica EU. Zvanično je podnijela zahtjev za članstvo 1987., a priznata je kao kandidat 1999. Pregovori o pristupanju su počeli 2005., ali su bili spori i zaustavljeni 2016. Brisel je posljednjih godina sve kritičniji prema Ankari, optužujući Erdogana za pokušaje da konsoliduje vlast na način koji je u suprotnosti sa zakonima EU.

Ranije ovog mjeseca, Evropski parlament je odobrio izvještaj u kome se osuđuje Turska zbog ograničavanja "osnovnih sloboda, ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i zbog toga što je svojim postupcima protiv međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa".