latinica  ћирилица
01/10/2023 |  21:56 | Autor: SRNA

Јurić: Od 1. novembra sistem "Amber alert" za pomoć u traženju nestale djece

Osnivač Fondacije "Tijana Јurić" Igor Јurić rekao je danas da će od 1. novembra biti uspostavljen sistem "Amber Alert" koji će se u Srbiji zvati "Pronađi me", a mediji će, uz nalog policije, biti u obavezi da prekinu emitovanje programa i objave informaciju o nestanku djeteta.
Amber Alert u Srbiji (Foto: amberalert.rs) -
Amber Alert u Srbiji (Foto: amberalert.rs)

Јurić je rekao da će obaveza medija biti da u prvih osam časova na svakih 30 minuta prekinu emitovanje programa i objavljuju formatirani poster na kojem će se nalaziti fotografija nestalog djeteta i njegovi podaci.

- Istu informaciju ćete dobiti i putem sms poruke, a biće obavješteni i svi koji su na autobuskim i željezničkim stanicama, to jest sve autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to, objaviće istu informaciju. U prvoj fazi se uključuje i aerodrom "Nikola Tesla", koji će umjesto reda letenja, objavljivati informaciju o nestalom maloljetnom licu - rekao je Јurić za Tanjug.

On je dodao da se u radu policije, kada je riječ o potrazi za djetetom, ništa neće mijenjati, a jedina novina je to što će sa novim sistemom "Pronađi me" u potragu biti uključena i šira zajednica.

Јurić je naglasio da će sistem "Pronađi me" biti pokretan isključivo onda kada je jako potrebno i kada je dijete u životnoj opasnosti.

Prema njegovim riječima, u drugoj fazi, odmah nakon uspostavljanja sistema, biće uključeni i drugi činioci poput naftnih kompanija, benzinskih pumpi, banki, tržnih centara, marketinških agencija koje u svom posjedu imaju elektronske bilborde.

Јurić je istakao da je ovaj sistem preventivan u mnogim zemljama, prije svega u SAD, gdje se u mnogim slučajevima desilo da su otmičari, kada su vidjeli da je sistem pokrenut, puštali djecu na slobodu, znajući da je pažnja svih građana usmjerena ka tom djetetu.

- Mislim da kao država imamo kapacitet. MUP predano radi da se uspostavi sistem koji će biti jedan od najboljih u Evropi - rekao je Јurić i dodao da su načelnici policijskih uprava, koji će i pokretati sistem, uveliko na obukama, da bi spremno dočekali 1. novembar i da mogu odmah da odreaguju na pravi način.

Јurić je napomenuo da je važno da građani ne dostavljaju policiji lažne informacije i ne otežavaju njen rad u tim teškim momentima. On je objasnio da će i policija, ali i nevladin sektor raditi na edukaciji građana o tome šta je zapravo bitno dati kao informaciju policiji kako se ne bi ugrozila sama potraga.