latinica  ћирилица
02/10/2023 |  07:00 ⇒ 08:35 | Autor: TANЈUG

Petronijević: Policija samoproglašenog Kosova izvršila teško krivično djelo

Advokat Goran Petronijević izjavio je sinoć da se iz snimka svjedočenja lica koje je prisustvovalo ubistvu jednog od Srba na sjeveru Kosova može zaključiti da je policija samoproglašenog Kosova izvršila teško krivično djelo, koje je zabranjeno svim međunarodnim aktima.
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

- Imate mnogo međunarodnih konvencija koje zabranjuju torturu, nečovječno ponašanje prema licima koja se lišavaju slobode, a to je očigledno u ovoj situaciji slučaj. Nisam razumio iz ovoga da li je ovaj bio ranjen pa je pao, ili je pao sasvim slučajno, to ne mijenja stvar. Ovo je očigledna egzekucija i to je teško krivično djelo, na šta bi policija /samoproglašenog/ Kosova morala da reaguje na adekvatan način, da da dokaze o tome - rekao je Petronijević na TV Pink.

On ne sumnja u autentičnost snimka svjedočenja i podsjeća da u krivičnom pravu postoji segment koji govori da takve detalje svjedočenja može da da samo neko ko je bio na licu mjesta.

- Ovo je toliko autentično da ne sumnjam u to, ono u šta sumnjam je ono što se u nastavku svega ovoga događalo, a to je predaja posmrtnih ostataka ove trojice poginulih. Sedam dana se nije obdukcija završila, sedam dana nisu dali zapisnik o obdukciji, nisu dozvolili Euleksovim stručnjacima i međunarodnim forenzičarima da prisustvuju licu mjesta, da prisustvuju obdukciji. Nisu dozvolili da naši dođu. Sad je jasnije zbog čega su to radili, bilo je očigledno posla da se uklone ti tragovi, koji vode ka tome da se i materijalnim dokazima pokaže da je izvršena egzekucija, a ne da je u pitanju nekakva smrt u razmjeni vatre - rekao je Petronijević.

On je dodao da bez obzira na to da li je ubijeni Srbin bio u uniformi ili ne, i sve i da je imao oružje, u momentu ranjavanja prestaje da bude neprijatelj.