latinica  ћирилица
02/10/2023 |  07:57 ⇒ 08:02 | Autor: B92

Oglasio se Liverpul, najavio eskalaciju situacije

Fudbalski klub Liverpul oglasio se saopštenjem nakon nepravilnosti tokom prvenstvenog meča i poraza od Totenhema rezultatom 2:1.
Liverpul - Totenhem (Foto:  EPA-EFE/NEIL HALL) -
Liverpul - Totenhem (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL)

Pri rezultatu 0:0, gostujući tim je stigao do prednosti preko Luisa Dijasa, ali je taj gol poništen zbog ofsajd pozicije koju je signalizirao pomoćni sudija.

Konsultovan je i VAR, a odatle je stigla potvrda bez da su povlačene linije, što je u startu bilo sumnjivo.

Na kraju se ispostavilo da je došlo do greške, te da je regularan gol Kolumbijca neopravdano poništen. Zbog toga i upitna dva žuta kartona za Dioga Žotu, odnosno drugi crveni karton na tom meču za "redse", oštećena strana je odlučila da se oglasi.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Liverpul prihvata priznanje PGMOL (organizacija sudija, prim.aut) da je greška napravljena. Јasno je da pravila upotreba pravila nije primijenjena, što je rezultovalo ugrožavanjem integriteta sporta.

Mi u potpunosti prihvatamo pritisak sa kojim sudije rade, ali ti pritisci treba da budu ublaženi, a ne pogoršani implementacijom VAR-a. Stoga je nezadovoljavajuće da dovoljno vremena nije uloženo da se donese ispravna odluka i da nije bilo naknadne intervencije.

Da se takvi neuspesni već kategoriziju kao "velika ljudska greška" je takođe neprihvatljiv. Sve odluke treba da budu donesene sa punom transparentnošću.

To je od presudnog značaja za pouzdanost u buduće donošenje odluka koje se primenjuje na sve klubove, a sa znanjem koje se usput stiče usmerenim kad poboljšanju u nameri da se ovakve situacije ne ponove.

U međuvremenu, mi ćemo istražiti moguće opcije, s obzirom na jasnu potrebu za daljom eskalacijom situacije - stoji u saopštenju Liverpula.