latinica  ћирилица
02/10/2023 |  08:57 | Autor: SRNA

"Posjete zvaničnika Srpske Mađarskoj ohrabruju i ulivaju nadu"

Broj Srba u Mađarskoj je rastao, pokazao je posljednji popis stanovništva, ali je i dalje riječ o maloj zajednici koju ohrabruju posjete zvaničnika Repulike Srpske i Srbije, rekao je Srni protosinđel Varnava Knežević, sekretar Eparhije budimske.
Srpska pravoslavna crkva Svetog Georgija u Budimpešti - Foto: RTRS
Srpska pravoslavna crkva Svetog Georgija u BudimpeštiFoto: RTRS

Knežević je napomenuo da su se u istoriji mijenjali nazivi država i oblici vladavine, ali da je Srpska pravoslavna crkva uvijek imala poseban položaj u društvu.

- Srpska pravoslavna crkva danas, posebno za vrijeme vlasti premijera Mađarske Viktora Orbana, ima poseban status kao jedna od četiri istorijske crkve, a shodno tome uživa određene povlastice u društvu - naveo je Varnava.

On je dodao da to podrazumijeva organizovanje, njegovanje kulture i obrazovanja, te da i posjeta zvaničnika, kao što je ova predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ohrabruje one koji njeguju srpsku tradiciju, kulturu i običaje.

- To uliva nadu da neko ipak brine o nama, da nismo sami, da imamo matičnu državu, kako Republiku Srpsku tako i Srbiju. Domaće vlasti ovdje u Mađarskoj prate ovako visoke posjete i jasno im je zašto predsjednik Dodik dolazi u posjetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi - istakao je Varnava.

On je naveo da je cilj očuvati tradicionalne vrijednosti za koje se, kako kaže, zalaže i Vlada Mađarske koja promoviše hrišćanske vrijednosti i takav oblik života u savremenom društvu.

Kada je riječ o popisu stanovništva, sekretar Eparhije budimske naveo je da je broj Srba u porastu, ali da je ipak riječ o malobrojnoj zajednici.

- Mi se nadamo da će, zahvaljujući dobrim odnosima Republike Srpske, Srbije i Mađarske, dolaziti poslovni ljudi, sportisti, studenti i đaci - zaključio je Varnava.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sinoć je u Budimpešti otvorio manifestaciju "Srpski dani" u okviru koje će u narednih mjesec dana u Mađarskoj kroz različite događaje i programe biti predstavljeni srpska kultura, običaji, umjetnost i nauka.

Odluku o osnivanju donijela je Srpska pravoslavna Eparhija budimska.

Svečanost je održana u palati Tekelijanum, koju je kao zadužbinu, osnovao veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine da bi se u njoj školovali siromašni đaci i studenti iz svih krajeva, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.

U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti, a obnova ovog zdanja završena je prije tri godine.