latinica  ћирилица
02/10/2023 |  09:02 ⇒ 10:45 | Autor: RTRS

Tadić: Njemačka bi bila srećna da se nije uplela u aferu "Kristijan Šmit"

Kristijan Šmit ništa ne može nametnuti, jer on nije visoki predstavnik a Njemačka bi bila srećna da se nije uplela u aferu "Krstijan Šmit", poručio je pravnik Ognjen Tadić u intervjuu za Glas Srpske.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Kako je rekao Tadić, Šmit samo može dati povod za odgovor koji je Republika Srpske već objavila u slučaju da se na silu pokuša oteti njena imovina.

- Taj odgovor je stvaranje distance, odmicanje od rušilaca Dejtonskog mirovnog sporazuma i to u vidu proglašavanja samostalnosti, a kako bi se Republika Srpska zaštitila od bilo koga ko ruši Dejtonski mirovni sporazum, i da bi na taj način sačuvala koliko-toliko i ono što bi takvim rušenjima preteklo od samog sporazuma - rekao je Tadić.

Tadić kaže da je Dejtonskim mirovnim sporazumom ukinut Ustav Republike BiH iz 1993. godine koji je imao jedno čitavo poglavlje pod nazivom “Društveno-ekonomsko uređenje“.

- Time su organi BiH izgubili bilo kakve nadležnosti za donošenje imovinskih zakona i regulisanje te oblasti. To je dogovoreno u Dejtonu i potpisano u Parizu. Sporazumom je verifikovano stanje stvari po ovoj temi koje je važilo na dan njegovog potpisivanja, a to znači Ustav Republike Srpske koji sadrži poglavlje "Ekonomsko i socijalno uređenje" na osnovu koga Republika Srpska ima nadležnosti za donošenje imovinskih zakona i regulisanje te oblasti. Tu se, dakle, nema šta raspravljati. Republika Srpska i FBiH imaju nadležnost da regulišu ova pitanja, a svako ko nije zadovoljan načinom regulacije ima pravo da se obrati ustavnim sudovima Republike Srpske i FBiH. Ustavni sud BiH sa svim tim nema veze i protivustavno je sve što je do sada radio na ovim pitanjima - kaže Tadić.

Tadić je rekao da od istrage koju je pokrenula SIPA u vezi sa boravkom Šmita i njegovog obezbjeđenja u BiH očekuje da utvrdi ono što već znamo.

- Kristijan Šmit nelegalno boravi u BiH, nelegalno koristi strane plaćenike kao ličnu gardu i nelegalno mu je izdata legitimacija u Ministarstvu inostranih poslova BiH - pojasnio je Tadić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno se sastao sa specijalnim predstavnikom Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, a Tadić kaže da se njemu lično čini da bi Njemačka bila srećna da se nije uplela u međunarodnu aferu "Kristijan Šmit", a "čime je svom do sada prohodnom uticaju na Balkanu zatvorila neka važna vrata“.

- Oni od Šmita nemaju nikakve koristi, nego samo štetu. Čini mi se dugoročnu - rekao je Tadić.