latinica  ћирилица
02/10/2023 |  09:28 ⇒ 09:30 | Autor: TANЈUG

Hrvatska od danas i pravno vlasnik prvog od 12 aviona "Rafal"

Hrvatska će danas pravno postati vlasnik prvog, od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona "Rafala", koje je kupila od Francuske, a od kojih će prvih šet biti isporučeno u drugom kvartalu naredne godine.
Borbeni avion "Rafal" (Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU) -
Borbeni avion "Rafal" (Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU)

To je najavio hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i dodao da će pravna primopredaja prvog višenamjenskog borbenog aviona između Francuske i Hrvatske biti obavljena u francuskoj vazdušnoj bazi.

- Sama implementacija projekta višenamjenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Danas ćemo imati istorijski dan koji obilježava prije svega, mandat Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je riječ o resoru odbrane – to je pravno preuzimanje prvog "Rafala", koji će u Hrvatsku zajedno sa ostalih pet biti početkom drugog kvartala naredne godine - najavio je Banožić.

On je rekao da je to dan kada Hrvatska postaje vlasnik prvog Rafala, kao i da je ponosan što hrvatski piloti već lete u "Rafalima" u Francuskoj i uspješno svladavaju znanja i vještine, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.

Cio projekat će se, kaže Banožić, odvijati planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija u skladu sa planovima, a paralelno s tim ide i obuka pilota i tehničara u saradnji s francuskim partnerima u projektu.

Kako je prenijela HTV u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u toku su opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvatanje prvih šest borbenih aviona u drugom kvartalu naredne godine.

Grade se zgrada eskadrile, zgrada simulatora i tri hangara - za održavanje aviona, za održavanje motora i za parking. Dio radova trebalo bi da bude gotov do kraja ove godine, a cijeli kompleks do prve polovine naredne godine.