latinica  ћирилица
02/10/2023 |  11:44 ⇒ 03/10/2023 | 09:00 | Autor: RTRS

Roditelji u Srpskoj zabrinuti zbog novog Porodičnog zakona (VIDEO)

Na pojedine odredbe Porodičnog zakona roditelji, ali i dio stručne javnosti iznijeli su kritike. Smatraju da su štetne i da su direktno usmjerene protiv porodice. Sa druge strane, stručni tim koji je učestvovao u pripremi ovog zakona, ističe da je sve u interesu zaštite materinstva i djeteta i da su implementirani standardi Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta koju su potpisale 192 države.
Porodica - Foto: RTRS
PorodicaFoto: RTRS

Marija Đurica je samohrana majka trinestogodišnjeg dječaka. Prije godinu dana htjela je da podigne dio novca sa dječije štednje u banci. Međutim tada su joj saopštili da joj je za to potrebna saglasnost Centra za socijalni rad. Kaže da nije znala da je za potrebno odoborenje ove ustanove za podizanje njenog novca sa računa kojeg je otvorila za dijete.

- Kao samohrani roditelj sam se našla u neugodnoj situaciji, zašto meni koja sam otvorila taj račun i isključivo lično polagala taj novac, nije dozvoljeno da raspolažem tim novcem - upitala je Đurica.

Pored odredbe da roditelji ne mogu raspolagati dječijom imovinom i štednjom bez saglasnosti Centra za socijalni rad, dobili su i nova ovlašćenja da će ako se roditelji ne usaglase, odlučivati o obrazovanju djeteta, promjeni ličnog imena, preduzimanju većih medicinskih zahvata nad djetetom, promjeni prebivališta i izdavanju putnih isprava djetetu.

Takođe, ono šta je izazvalo najveću pažnju stručne javnosti, jeste izdvajanje djeteta iz biološke porodice bez odluke Suda.

Magistar prava Јelena Sarafijan napominje da dijete može da bude van svoje porodice samo ako neko iz Centra za socijalni rad izrazi sumnju u pogledu ugrožavanja djetetovih prava.

- To je jedna široka i neodređena odredba koja u praksi ima ogroman prostor za zloupotrebu - dodaje Sarafijan.

Sva rješenja i dopune u Porodičnom zakonu su u funkciji porodice, a roditelji su potpuno ravnopravni u vršenju roditeljskih prava i sva važna pitanja u vezi sa djecom su u nadležnosti suda, navode stučnjaci porodičnog prava.

Činjenica je da mnogi roditelji s ljubavlju i odgovornošću ispunjavaju svoju roditeljsku dužnost, ali ima onih koji to i ne čine, ističe profesor Porodičnog prava Darko Radić.

- Neki mogu da zloupotrijebe roditeljsko pravo, da tjeraju djecu na prosjačenje, neprimjeran rad, bludne radnje, da ih seksualno zlostavljaju, emotivno zanemaruju... Ta djeca ne mogu biti prepuštena stihiji, država mora da reaguje i zaštiti djecu od roditelja koji zloupotrbljavaju roditeljsko pravo - ističe Radić.

Velika novina u zakonu je i uvođenje Instituta prodičnog doma. U slučaju raskida bračne ili vanbračne zajednice, roditelj kome je povjereno dijete na čuvanje i vaspitanje, ima mogućnost od suda tražiti da ostane u kući gdje su živjeli bez obzira na to bila to zajednička imovina ili u vlasništvu drugog roditelja.