latinica  ћирилица
02/10/2023 |  12:01 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu Katalin Kariko i Dru Vajsman

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju za 2023. godinu su Katalin Kariko i Dru Vajsman zbog otkrića koja su omogućila razvijanje vakcina protiv kovida 19.
Nobelova nagrada (Foto: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda) -
Nobelova nagrada (Foto: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda)

U saopštenju Švedske kraljevske akademije navodi se da su otkrića Karikove i Vajsmana bila ključna za razvijanje vakcina zasnovanih na informacionoj RNK.

- Svojim revolucionarnim otkrićima, koja su fundamentalno promijenila naše shvatanje o tome kako iRNK sprovodi interakciju sa našim imunološkim sistemom, laureati su doprinijeli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u modernim vremenima - dodaje se u saopštenju.

Katalina Kariko rođena je u Mađarskoj 1959. godine. Studiju o modifikaciji nukleobaza RNK sprovela je na univerzitetu u Pensilvaniji. Trenutno je profesorka na Univerzitetu u Segedinu, kao i na onom u Pensilvaniji.

Dru Vajsman rođen je u Leksingtonu u Pensilvaniji a zajedno sa Katalin Kariko sproveo je istraživanje o modifikacijama nukleobaza. Trenutno je zaposlen na univerzitetu u Penslivaniji kao predavač.

Podsjećamo, danas je započela nedjelja dodjela Nobelovih nagrada Švedske kraljevske akademije nauka za 2023. koja će trajati do 9. oktobra.

Nagrada za fiziku biće dodijeljena sutra, a za hemiju u srijedu 4. oktobra, dok će nagrada za književnost biti dodijeljena u četvrtak 5. oktobra.

Nobleova nagrada za mir biće dodijeljena u petak 6. oktobra, dok će nagrada za ekonomske nauke biti dodijeljena 9. oktobra.