latinica  ћирилица
02/10/2023 |  13:01 | Autor: SRNA

Zvanično - niža cijena rominga između EU i zapadnog Balkana

Smanjenje cijene rominga između EU i zapadnog Balkana, potpisano na Samitu EU u Tirani prethodne godine, zvanično je stupilo na snagu.
Telefon - Foto: Screenshot/YouTube
TelefonFoto: Screenshot/YouTube

Manja cijena rominga zvanično je stupila na snagu juče, a time će se napraviti iskorak ka regionalnoj saradnji i pristupačnoj mobilnoj komunikaciji, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Prema tome, gornja granica cijena za jedan gigabajt podataka u romingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o romingu, ne bi trebala prelaziti 18 evra, dok će u nekim posebnim ponudama i paketima ići i do 1,6 evra po gigabajtu podataka.

- Tri operatera sa zapadnog Balkana, osim cijena u okviru paketa, snizila su čak i redovne cijene usluga dopune - navedeno je u saopštenju.

Sekretar RCC-a Majlinda Bregu rekla je da uspjeh Deklaracije o romingu između EU i zapadnog Balkana svjedoči o snazi regionalne saradnje, koja mijenja komunikaciju na bolje, uprkos suočavanju sa složenim izazovima.

Ova deklaracija usmjerena je na značajno smanjenje naknada za promet podataka u romingu između EU i zapadnog Balkana, a cilj je da se do 2028. godine cijena rominga približi domaćim cijenama.