latinica  ћирилица
02/10/2023 |  13:06 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Nagrađeni najčitaoci matične biblioteke Istočno Sarajevo

Matična bibiloteka Istočno Sarajevo uručila je nagrade za osmoro djece koja su tokom ljetnjeg raspusta pročitala najveći broj knjiga, čime je završena akcija "Ljeti najčitalac Dječije biblioteke".
Istočno Sarajevo - Matična biblioteka - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Matična bibliotekaFoto: SRNA

Nagrađeni su Iskra Šošo, Emilija Pandžić, Viktorija Rajak, Tara DŽinović, Anja Rašević, Helena Miladinović i Ines Čolić, te Lazar Mrđa Јević.

Bibliotekar Slađana Bratić rekla je da se i ove godine Matična biblioteka trudi da animira djecu, da što češće dolaze u biblioteku i trudi se da što više radi na promociji čitanja kao jedne od aktivnosti kojima će uljepšti svoj ljetni raspust.

- I ove godine smo organizovali akciju ''Ljeti najčitalac'' kojoj se odazvalo 35 djece, a dodijelili smo osam nagrada, za najbolje čitaoce od prvog do petog razreda osnovne škole, te za one od šestog do devetog razreda - rekla je Bratićeva novinarima.

Prema njenim riječima, dodijeljene su i posebne nagrade za najmlađe čitaoce, a koji su pročitali najveći broj knjiga.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se ovoliki broj djece organizovao i kada su u ljetnom periodu, kada su više posvećeni igri, ipak našli vremena da pročtaju poneku knjigu, te dodala da se može reći da je Biblioteka zadovoljna i odzivom djece i brojem pročitanih knjiga.

Bratićeva je navela da je u Biblioteku učlanjeno oko 3.000 djece, posjećuju je, što kroz učešće u radionicama, što kroz pozajmljivanje knjiga.

- Dječije odjeljenje Matične biblioteke ispunilo je svoju funkciju i ulogu u obrazovanju i ispunjavanju slobodnog vremena djece u Istočnom Sarajavu - istakla je ona i dodala da Biblioteka organizuje veliki broj edukativnih radionica – likovna i ilustrativna, male škole stranih jezika, a tu su i povremene radionice.

Nagrađene Iskra Šošo i Viktorija Rajak koje su pročitale 27 odnosno 20 knjiga, rekle su da djeca trebaju da čitaju kako bi bila obrazovana i pametnija, naučila što više riječi, te kako bi razvijala svoju maštu.

Matična biblioteka sutra organizuje promociju knjige prof dr Milana Blagojevića ,''Ubiće nas neznanje i pohlepa'', a od 9. do 13. oktobra biće Dani otvorenih vrata, kada će upis u Bibliotku koštati pet KM.